Hasznos lények

2017.12.26. 11:28

Hivatalosan is odafigyelhetünk a méhekre

Az ENSZ-közgyűlés egyhangúlag támogatta Szlovénia kezdeményezését, hogy nyilvánítsák a méhek világnapjává május 20-át.

Forrás: flickr.com

Szlovénia 2014-ben állt elő a javaslattal a szlovén méhészek egyesületének javaslatára, hogy felhívják a világ figyelmét a méhek szerepére a mezőgazdaságban. Azért választották május 20-át, mert ezen a napon született a szlovéniai méhtenyésztés úttörőjeként ünnepelt Anton Janaa (1734-1773), akit a modern méhészet első tanítójaként tartanak számon világszerte.

A kezdeményezés célja a méhek és az egyéb beporzók népszerűsítése, és azon intézkedések segítése, amelyekkel biztosítani lehet a „méhek túlélését az egész emberiség hasznára”. A javaslatot akkor fogadták el, amikor a méhek veszélyeztetett fajokká váltak a növényvédőszerek túlzott használata és a méhkolóniákat megtámadó veszélyes kórokozók miatt.

A méhészkedés egyike azon maroknyi területeknek, amelyeken Szlovénia szuperhatalomnak számít. A hivatalos adatok szerint a szlovén méhészek nagyjából kétezer tonna mézet termelnek évente, míg a méz iránti belföldi kereslet nagyjából 2500-3000 tonna körül mozog éves szinten.

Borítókép: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!