segítség

2021.04.13. 16:49

Hazatérő iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

A kampányban a víz, az oktatás és az egészségügy családok és gyerekek százezreit érintő problémáit mutatják be konkrét történeteken keresztül.

Menekülttáborokból hazatérő iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy segítse visszatérésüket szülőföldjükre és egy újabb migrációs hullám elkerülése érdekében. – közölte a szervezet kedden.

A segélyszervezet kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nap folyamán indította Esély a visszatérésre, esély a maradásra! elnevezésű, április végéig tartó adománygyűjtését.

Az erről szóló közleményben felidézték: Irak még most is magán viseli az Iszlám Állam terrorszervezet pusztítását, az otthonukból egykor menekülni kényszerülő családok a humanitárius krízis után évekkel is nagy számban élnek belső menekülttáborokban, mert egykori otthonuk még mindig romokban áll.

Hozzátették: a táborok sorozatos bezárása és a járványhelyzet megnehezíti a családok hazatelepülését, mivel a tiszta vízhez, az oktatáshoz és az orvosi ellátáshoz való hozzájutás mindennapos küzdelmet jelent.

A most induló kampányban a víz, az oktatás és az egészségügy családok és gyerekek százezreit érintő problémáit mutatják be konkrét történeteken keresztül. Lackfi János író, költő pedig három, a segélyszervezet internetes oldalán közzétett versben hívja fel a figyelmet arra, hogy az iraki családoknak milyen nehézségekkel kell naponta szembenézniük.

A közleményben kiemelték: míg sokak számára természetes, hogy a világjárvány visszaszorítása érdekében a megszokottnál is többet mosson kezet, addig Irakban sok helyen erősen szennyezett vagy semmilyen víz sem folyik a csapból.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ivóvíztornyok állításával és vízhálózatok felújításával közel 35 ezer ember számára biztosít tiszta ivóvizet hat településen, továbbá egy víztisztító konténerrel járult hozzá egy észak-iraki város vízének megtisztításához. A mezőgazdaságból élő családok számára a megfelelő vízellátás nélkülözhetetlen az egyetlen élelem- és bevételforráshoz, ezért különösen fontos volt egy öntözőcsatorna felújítása is – tették hozzá.

Az oktatással kapcsolatban végzett munkájukról azt írták, öt iskolát építettek újjá négy településen, de még mindig rengeteg felújításra váró iskola van az országban. A szervezet már a táborokban szeretné megadni a kezdő lökést a visszatéréshez, ezért számos képzést indított fiatalok és felnőttek számára, ahol az alapvető matematikai vagy gazdasági képzések mellett a kötés-szövés és a pék szakma sajátosságait is elsajátíthatják.

Hozzátették: a koronavírus-járvány megjelenése óta még fontosabbá vált a megfelelő orvosi ellátás a lerombolt településeken és a belső menekülttáborokban. Azért, hogy minél több iraki család számára legyen elérhető az alapvető orvosi ellátás, a segélyszervezet egészségügyi központokat épít újjá és védőfelszerelésekkel lát el helyi járványkórházakat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki munkáját a 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni. Nagyobb összeggel a www.segelyszervezet.hu honlapon, vagy a 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással, „Segítség Irakban” megjelöléssel lehet segíteni. A beérkező adományokat a szervezet Irakban végzett humanitárius és fejlesztési programjainak folytatására fordítja.

A szervezet 2003 óta nyújt segítséget Irakban nemzetközi és hazai támogatókkal együttműködve.

Borítókép: Ökumenikus Segélyszervezet oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!