otthonunk

2021.03.07. 07:31

Hány fok legyen a hálószobában? Ez az ideális hőmérséklet

Nem csak az alvásunk minőségét javíthatjuk, hanem az egészségünknek is jót tehetünk, ha odafigyelünk a hálószoba hőmérsékletére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az arany középút

Az extrém hőmérsékleti viszonyok az otthonunk semelyik pontján sem ideálisak: nemcsak a rezsiköltségeknek tesz rosszat, ha túl melegre vagy hidegre állítjuk a hőfokot, hanem a közérzetünknek és az egészségünknek is – írja a Lakáskultúra. Nem kényelmes és főleg nem pihentető nyáron a meleg szobában átizzadni az ágyneműt, vagy télen vacogni a takaró alatt, igaz? Ha szeretnénk javítani az alvásunk minőségén, akkor érdemes tudatosan odafigyelni a hálószoba hőmérsékletére.

Kutatások szerint az alvás közbeni magas hőmérséklet megemeli a kortizol stresszhormon szintjét a szervezetben, míg az alacsonyabb hőmérséklet sokkal jobbat tesz a szervezetünknek.

Tudta?

Egy alvásgondokkal küzdőket vizsgáló kutatás eredménye szerint azok, akik 16 fokban aludtak, sokkal tovább tudtak aludni, valamint pihentebben is keltek, mint azok, akik 24 fokos szobában hajtották álomra a fejüket.

Az ideális hőfok

Az alvásszakértők egyhangúan azt javasolják, hogy a hálószobában legyen hűvösebb, mint az otthonunk átlaghőmérséklete: eszerint tehát a 15 és 19 fokos közötti hőmérsékletet tartják megfelelőnek.

Ez a tartomány természetesen nem szentírás, vannak, akik szerint 18 fok az ideális, és vannak, akik ennél alacsonyabb hőfokot javasolnak. Mindenesetre azzal nem hibázhatunk, ha a 15 és a 19 fokos tartományt lőjük be magunknak, még ha ez elsőre picit hűvösnek is tűnik.

Tipp: ha minden héten csak egy fokot változtatunk, könnyebb lesz megszokni az új klímát. Ha csak a korábbiaknál néhány fokkal megyünk lejjebb, már az is jótékony hatással lehet az életminőségünkre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!