Történetek innen-onnan

2017.07.25. 12:01

Hallott már Beethoven tizedik szimfóniájáról?

És vajon képes-e regenerálódni a tengeri csillag? Tényleg csak a szőkékre bukott Hitchcock? A Fanny összeállításából kiderül.

Sosem késő újat tanulni – főleg nyáron, amikor több ideje van az embernek. Tengeri csillagok, egy ikonikus filmrendező és a zenevilág egyik legnagyobb figurája – róluk szólnak az alábbi sztorik. Olvasásra fel!

Képes-e regenerálódni a tengeri csillag?

Figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkezik a tengeri csillag: ha egy karját letépik, újat növeszt, sőt akár négy új „végtag” is nőhet egyetlen helyére. Szívókorongban végződő tömlőlábaival hihetetlen erőt képes kifejteni. A tengeri csillagok többsége ragadozó, mindent – csigákat, halakat – felfalnak, ami az útjukba kerül.

Beethoven tizedik szimfóniája?

Ne szégyellje, ha nem: a mester élete során ugyanis nem készült ilyen műalkotás, a híres 9. szimfónia volt az utolsó, amit befejezett. Brahms 1. szimfóniáját azonban gyakran emlegették ezen a néven, hiszen a nagy előd még pár évtizeddel a halála után is erős hatást gyakorolt követőire. 1909-ben Fitz Stein találta meg a „Jénai szimfóniát”, melyet sokáig Beethovennek tulajdonítottak, ám kiderült, hogy nem ő, hanem kortársa, Fiedrich Witt szerezte a művet. 1988-ban pedig Barry Cooper zenetörténész állított össze egy hipotetikus verziót Beethoven befejezetlen műveinek vázlataiból. Bár nem bizonyítható, hogy ezeket ugyanazon darabhoz szánta a mester, ma erre a kísérleti darabra utal, aki Beethoven 10. szimfóniáját emlegeti.

Csak a szőkékre bukott Hitchcock?

A londoni rendező szülőhazájában forgatott filmjeiben döntőrészt még barna hajú színésznők szerepeltek, míg az USA-ban készültekben már szőkékkel dolgozott. Legnagyobb kedvence Grace Kelly volt. Nagyon sajnálta, amikor Kelly feleségül ment a monacói herceghez és felhagyott a színészettel; többször is megpróbálta visszacsábítani őt a kamerák elé. Úgy vélte:

„a szőkék a legjobb áldozatok, olyanok, mint a frissen hullott hó, amelyben látszanak a véres lábnyomok.”

A borzongatás mestere egyébként eredetileg mérnöknek tanult. Öt Oscar-jelölést kapott, de mindannyiszor üres kézzel távozott az átadóról. Az Amerikai Filmakadémia végül 1968-ban produceri életműdíjjal „kárpótolta„. 1980-ban II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte, nem sokkal később, április 29-én halt meg.

További érdekességekről olvashat a szerdánként megjelenő Fanny magazinban. Keresse az újságárusoknál vagy a lapcentrum.hu oldalán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!