Járvány

2020.05.28. 09:59

Gyorsan reagáltak az emberek a kormány családügyi intézkedéseire

A kedvező demográfiai adatokból az látszik, hogy az emberek gyorsan reagáltak a kormány családügyi intézkedéseire – mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: AboutLife

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában. Mint írták, az előzetes adatok szerint 2020 első negyedévében a születések száma 6,5 százalékkal több, a halálozásoké pedig 8,5 százalékkal kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában.

Kardosné Gyurkó Katalin a kedvező demográfiai adatok kapcsán elmondta, részben

a kedvező családpolitika miatt sok anyagi akadály elhárult a családalapítás, az otthonteremtés és a gyermekvállalás elől.

Másrészt pedig egyre több szó esik a családi értékekről, így az emberek ezeket bátrabban vállalják fel.

„A kormányzati szándék találkozott a magyar társadalomnak az igényeivel,

tehát nagyon-nagyon jó döntés volt az, hogy tehermentesítették, segítették azokat a családokat, amelyek több gyereket szerettek volna, jó döntés volt az is, hogy az édesanyákat, a nőket egy kicsit a fókuszba állította a jelenlegi kormány és egyébként a közbeszéd is” – fogalmazott az elnök.

Kifejtette, úgy látják, a tavaly februári családvédelmi akciótervre – szociológiai értelemben – nagyon gyorsan és pozitívan reagált a magyar társadalom, hiszen folyamatosan emelkedik a gyermekvállalás és a házasságkötések száma is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!