tesztelje tudását!

2019.01.30. 14:45

Gondolta volna, hogy a húst nem, de a tejesdobozt meg kell mosni?

Alaposan meg kell mosni az ételt, mielőtt megesszük – ezt tanulja meg mindenki már gyerekkorában. De ez így általánosságban nem igaz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Iakov Filimonov

Szendrei Bence séf a borsonline.hu cikkében ad tanácsot és magyarázza is el, hogy melyik ételt kell mindenképpen vagy éppenséggel egyáltalán nem megmosni felhasználás előtt.

Hús és hal

Az emberek többsége biztosan leöblíti a nyers húst főzés előtt – derül ki a BorsOnline szavazásából.

Ez tévhit, hogy le kell – magyarázta Szendrei Bence séf. Egyrészt a szennyeződés a hús felületén van, így, ha leöblítjük, a baktériumok bekerülnek a mosogatóba, ott pedig el is szaporodhatnak. Másrészt a gasztronómiai értékéből is veszít az étel, mivel a vizet folyamatosan törölgetni kell a húsról, hogy szépen tudjuk sütni. Mivel a húst alaposan megfőzzük-sütjük, a baktériumok is elpusztulnak, így biztosan nem lesz bajunk.

Fagyasztott zöldségek

A nyers hússal ellentétben a boltban kapható fagyasztott zöldségeket szinte soha nem mossuk meg. Ez esetben az ízlés döntsön: amennyiben jobban szeretjük, ha kicsit ropog a zöldség a fogunk alatt, akkor a kórokozók eltávolítása érdekében mindenképp öblítsük át. Ha sokáig, hús mellett főzzük a mirelit zöldséget, akkor nem kell víz alá tennünk, mivel a hőkezelés során elpusztulnak a baktériumok.

Rizs

Ez az az étel, amely megosztja az embereket. Van, aki megmossa, más nem akar ezzel időt tölteni. Pedig kellene, ugyanis a szemeken található keményítő miatt fognak összeragadni a főzéssel a szemek. Szórjuk egy szitába a rizst, és a csap alatt mossuk addig, amíg tiszta víz csorog le a róla! Ha a tasakos fajtát – gyorsrizst – választjuk, akkor is érdemes legalább kétszer-háromszor átöblíteni, amennyire csak tudjuk.

Tojás

Közvetlenül főzés előtt nyugodtan megmoshatjuk a tojást, de a boltból hazaérve ne tegyük! A tojás héján van egy védőréteg, amely megakadályozza, hogy a baktériumok bejussanak a belsejébe, így tovább elállhat a hűtőben.

Gomba

Annyira puha, hogy a szakértők szerint a mosástól veszíthet a frissességéből, ízéből, és az állaga is romolhat. Ha nem túl koszosak a fejek, akkor elég, ha csak egy száraz, tiszta konyharuhával óvatosan áttörölgetjük.

Káposzta

A levelek között megbújhat kosz, baktérium, de akár bogarak is, ezért mindenképp le kell öblíteni. Ha biztosra akarunk menni, akkor egy edénybe öntsünk vizet, tegyünk bele kevés ecetet, és ebbe áztassuk a káposztát pár percig!

Alma

Ha télen eszünk almát, akkor alaposan meg kell mosni, hogy eltávolítsuk róla a vegyszereket. Áztassuk be a gyümölcsöt szódabikarbónás vízbe, így a kémiai anyagok nagy részét el tudjuk távolítani! Nyáron viszont nem kell ennyire aggódni, akár a fáról is ehetjük a gyümölcsöt.

Kagyló és osztriga

Még a fagyasztott változatokat is alaposan mossuk meg, mielőtt elkezdenénk főzni, mivel a kagylók közé könnyen beszorulhat homok és más szennyeződés, amit biztosan nem szívesen fogyasztunk el.

Tej

Magát a tejet, persze, nem lehet megmosni, de a dobozt igen – és kell is, vagy legalábbis megtörölni! Belegondolt már abba, hogy a boltban hány ember fogdosta meg? Ha nem tisztítjuk meg, mielőtt felnyitnánk, akkor ahogy megfogjuk a kupakot, odahordjuk a kezünkkel a baktériumokat, amelyek így könnyen bekerülhetnek a tejbe.

Konyhakés

Szendrei Bence séf szerint használat előtt nem kell elöblíteni, viszont a szeletelésnél vigyázni kell: ha felvágtuk a húst, akkor ne ugyanazzal a késsel kezdjünk neki a salátába való zöldségeknek, mert a baktériumokat továbbvisszük. Ugyanez vonatkozik a vágódeszkára is: inkább használjunk kettőt, és így biztosan elkerüljük a kórokozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!