környezetvédelem

2020.05.20. 15:00

Folytatódik a munka az egyszer használatos műanyagok kivezetéséért

Az Országgyűlés későbbi időpontban tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot. A leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása az uniós kötelezettség mellett a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzés.

Forrás: Shutterstock

Az ellenzéki pártok és egyes sajtóorgánumok elhamarkodott következtetéseivel szemben a kormány cselekszik a tiszta Magyarországért, a teremtett környezet védelméért. A munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetése, a környezetkímélő helyettesítő termékek kifejlesztése, elterjesztése érdekében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormány az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése érdekében szükséges technológiaváltást teljes mértékben támogatja.

A folyamat lehető leggördülékenyebb megvalósítása céljából a kormány felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy a tárca folytassa az ágazati egyeztetéseket, és készítsen ütemezést a hatékony végrehajtásról.

A gazdaság újraindításának egymásra épülő intézkedései során figyelembe kell venni, hogy a járványhelyzet hatásai következtében számos hazai iparági vállalkozás szorul segítségre abban, hogy lélegzetvételhez jutva stabilizálja működését.

A műanyagok elleni határozott fellépést az európai uniós kötelezettségek teljesítése is sürgeti.

A járványhelyzet azonban hátráltatta a közösségi döntéshozatalt, így

mindmáig hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó előírások és iránymutatások, konkrét példák arra, hogy a kapcsolódó irányelv alkalmazásában milyen termékek minősülnek egyszer használatos műanyagterméknek.

E megfontolás különös jelentőségét az adja, hogy a tagállami jogszabályok hatályba léptetéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!