Kertszépítés

2017.07.19. 08:00

Fókuszban az előkert

A ház előtti zöld sáv fő funkciója a díszítés. Felejtse el a leselejtezett gumiabroncsokat, sokkal esztétikusabb megoldások is léteznek!

Az utca és a ház között átmenetet képező előkert sokat elárul a tulajdonos életéről, ízléséről. Egyesek méltatlanul elhanyagolják, arra hivatkozva, hogy a járókelők és a forgalom miatt sem pihenésre, sem grillezésre nem lehet használni, mások meg hivalkodóan telezsúfolják növényekkel, giccses díszekkel. E két véglet között arra kell törekedni, hogy a családi vagy a sorház előtti sáv jó benyomást keltsen, és mindig gondozottnak tűnjék. Akár a kerítésen belül található, akár kinyúlik a közterületre, harmonizálnia kell az épülettel és az utcaképpel.

Néhány hónap múlva beköszönt az ősz, mely a legalkalmasabb időszak arra, hogy cserjéket, fákat telepítsen a ház előtti rész szépítésére. Kis helyen törpe termetű vagy oszlopos, télen-nyáron egyformán szép örökzöldeket ültessen, mint a bukszus vagy a tuja. A lomblevelű örökzöldek között tavasszal virágával, ősszel lombszínével és termésével is díszít pl. a mahónia.

A lombhullató fák közül alacsony növekedésűt válasszon, hogy pár év múlva ne kelljen kivágnia például egy felsővezeték veszélyeztetése miatt. Szép látványt nyújt a gömbölyded koronájú, lampionszerű termést hozó csörgőfa, az ősszel színes ecetszömörce vagy a madarakat tápláló díszalma és madárberkenye. A lombhullató cserjék közül dúsan virágzik a cserjés pimpó vagy a gyöngyvessző, kellemesen illatozik a kerti orgona vagy a jezsámen. (A ház előtti közterületre vonatkozó ültetési előírásokról érdeklődjön az önkormányzatnál, illetve a városüzemeltetési irodában!)

Szintén ősszel kell kialakítani a tavasszal virágzó hagymások szigeteit a gyepben. A krókuszok, nárciszok, tulipánok, jácintok helyére igénytelen árvácska kerülhet. Ha magot vetni, palántázni és gyomlálni sem rest, egymás után nyíló egynyáriakkal biztosíthatja a folyamatos virágdíszt.

Még több kerti tippért lapozza fel a Lakáskultúra magazin júliusi számát, amit megtalál az újságárusoknál vagy a Lapcentrum.hu oldalán!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!