már felírhatja a háziorvos

2021.03.10. 10:45

Favipiravir kisokos: mellékhatások és minden tudnivaló a patikába került gyógyszerről

A patikákba kerülő favipiravir gyógyszert a háziorvos írhatja fel és térítésmentesen lehet kiváltani. Erre figyeljen, ha szüksége van rá!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hamarosan patikákba kerülő favipiravir hatóanyagú gyógyszer még az orvosokat is megosztotta, sokan tartanak a mellékhatásaitól. A Ripost most tiszta vizet öntött a pohárba, egy olyan szakértőt kérdeztek meg, aki vizsgálta már.

A virológus, aki már vizsgálta ezt a gyógyszert

Tóth Sándor közel 10 éven át gyógyszer-mellékhatásokat vizsgált, és köztük a favipiravir hatóanyagút is
Fotó: Ripost

 

A gyógyszer közzétett mellékhatásai láttán azonban még a szakma is felbolydult: sok háziorvos szerint ez alapján akár veszélyes is lehet a betegekre. A Ripost is megszerezte az összetevőket és mellékhatásokat leíró papírt, és közben felkerestük Dr. Tóth Sándor virológust, mert hogy ő konkrétan vizsgálta már ezt a gyógyszert korábban, hiszen ő vezette a nagyhírű indiai vállalat, a TATA gyógyszermellékhatásokat vizsgáló szakmai csapatát, közel 10 évig.

Tóth Sándorral végig vettük a szer tájékoztatójában felsorolt mellékhatásokat, kiderült, mitől kell igazából tartani, és kinek.

 

Anaflaxiás sokk, allegiás reakció

 

„Szinte bármitől kaphatunk ilyet- gyakorlatilag még egy szem mogyorótól is, aki allergiás rá. Nagyon ritkán fordul elő, és nem nagyobb a gyakorisága az összes többi gyógyszernél.” – hangsúlyozta a szakember.

 

Májkárosodás

 

„A legtöbb gyógyszer a májban bomlik le. Elég sok gyógyszer képes arra, hogy átmenetileg itt problémát okozzon, mert itt halmozódik, károsítja a májsejteket. Ám amint abbahagyjuk a gyógyszer szedését, a májkárosodás sem áll fent tovább: a máj pedig gyorsan regenerálódik! Akkor okozhat ez a gyógyszer is komolyabb problémát, ha hosszabb ideig és nagyobb dózisban szedjük.” – emelte ki Tóth Sándor.

Tüdőgyulladás

„Mint minden gyógyszert, a favipiravir hatóanyagúak mellékhatásait is az alkalmazása során állapítják meg. Ez egy influenza elleni szer, és ezek a betegek hajlamosak a bakteriális felülfertőződésre, amiből aztán tüdőgyulladás alakul ki, vagyis náluk ez egyébként is sűrűn előfordul, így felkerült a gyógyszer mellékhatásai közé. De nem a gyógyszer miatt alakul ki!” – tudtuk meg a szakembertől.

A gyógyszert nem szedheti mindenki, figyelni kell a mellékhatásokra
Fotó: Shutterstock

 

Ezek azok a mellékhatások, amelyekre igazán érdemes odafigyelni:

Valóban károsíthatja a magzatot, és sajnos ez sűrűbben elő is fordult a feljegyzések szerint, így terhes nőknek abszolút nem ajánlott!

Vörös vérsejtszám-csökkenés: egy kúrányi dózis még nem veszélyes, de a hosszabb távú szedése vérszegénységhez vezet

Hányinger, hányás: érzékeny lehet rá a gyomor, de nem veszélyes.

Testsúly-csökkenés: már egy kúrányi terápia is okozhat 1-2 kilogrammnyi súlyvesztést, mert akadályozza a sejtek megújulását. Ez is veszélytelen mellékhatás.

A gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, és az a tapasztalatok szerint megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását – írja a Metropol.

Mostantól már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

Nem mindenki szedheti

Mostantól az enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező járóbetegek számára is elérhető a favipiravir hatóanyagú gyógyszer,

minden esetben az orvos írhatja fel és amely kizárólag magyar orvosi vény ellenében adható ki.

A gyógyszer alkalmazásának szükségességéről tehát a háziorvos dönt, és az a patikákban recept ellenében ingyenesen kiváltható. A gyógyszeres terápia javasolt hossza 5 nap. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges.

Receptre, a patikákban is hozzá lehet jutni
Fotó: Shutterstock

Gyengíti a tüneteket

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerülése. A készítmény a Hungaropharma Zrt. gyógyszernagykereskedő segítségével országos lefedettséggel jut el a magyar gyógyszertárakba.

Így kaphatják meg a fertőzöttek

A gyógyszert kiváltó személyek a gyógyszer mellé megkapják az alkalmazására vonatkozó tájékoztatót az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozattal együtt.

A felírt gyógyszert a beteg megbízottja a TAJ-szám bemondása alapján bármely közforgalmú gyógyszertárban térítésmentesen kiválthatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!