elkergetik a telet

2018.02.13. 18:30

Farsangbúcsúztató tikverőzést rendeztek Mohán

Az évszázados hagyományok szerint megtartott alakoskodó népszokás minden alkalommal ezreket vonz a fejér megyei településre.

Fotó: Pesti Tamás

A népszokásban rendszerint a Székesfehérvárhoz közeli falucska apraja-nagyja részt vesz. A programon idén is a környék számos iskolája, óvodája képviselteti magát, de a szomszédos megyékből is várnak turistacsoportokat a rendezvényre.

A mohai népszokás a nevét a csupán jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, a tyúkok fenekét a maskarások furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, amely szimbolikus cselekedet és a jószág termékenységét hivatott elősegíteni.

A tikverőzés hivatalos honlapja is kiemeli, hogy a tikverőzés során a tyúkokat nem éri inzultus. A népszokás lényege valójában az, hogy a tyúkok bekormozásával elősegítsék az állatok termékenységét, vagyis, hogy több tojást tojjanak, amihez fontos, hogy az állat egészséges legyen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=0IBG1sszo9M

Tikverőzéskor a jellegzetes maszkot és színes szalagokkal díszített gúnyát viselő, valamint a babos kendős, kosarat cipelő tojásszedő lánynak öltözött fiatal férfiak 15 tagú menete hangos kiáltozással járja végig a kis falucskát, élén a ruhájában tekintélyes mennyiségű szalmát cipelő „szómatörökkel”.

A színes farsangi menet tagjai betérnek minden házba-udvarba, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást mint a termékenység és bőség szimbólumát.

A „varázslás” részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit – elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, hogy ezzel mindannyian a varázslat részeseivé legyenek.

A jutalom sem marad el, sonkaszeletekkel, kolbásszal rakják meg a tojásszedő lányok kosarát, frissen sütött farsangi fánkkal, kávéval, üdítővel, néhol borral vendégelik meg a tikverőzőket.

A télkergető, farsangbúcsúztató tikverőzésnek érdekes eleme Mohán a kormozás. Azt, hogy honnan ered a szokás, tudományosan nem sikerült megállapítani. Feltehetően évtizedekkel ezelőtt jutott eszébe egy mókás legénynek, hogy korommal kenje be a fehérnépeket és az ötlet azóta beépült a tikverőzés programjába.

Egyes feljegyzések szerint a tikverőzés története a török időkig vezethető vissza, majd kisebb-nagyobb kihagyások után Pesovár Ferencnek, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum néhai néprajzkutatójának munkássága nyomán elevenítették fel több mint fél évszázada.

A mohai tikverőzést 2011 szeptemberében felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Borítókép: A télkergető, farsangbúcsúztató tikverőzésnek érdekes eleme Mohán a kormozás.

Forrás: Feol/Pesti Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!