jó tanácsok

2019.12.09. 22:56

Ezekre figyeljen, ha csomagot küld karácsonyra!

Néhány dolgot érdemes megfogadni, hogy épségben érkezzen meg az ajándék.

Forrás: Shutterstock

Bosszantó tud lenni, ha sérülten érkezik a csomag. Ilyen esetekben a vásárlók gyakran a futárt teszik felelőssé, pedig sokszor maguk a csomagot feladók tehetnek a legtöbbet azért, hogy csomagjuk sértetlenül érkezzen meg.

A posta a feladástól a kézbesítésig a csomagot több helyen szortírozza, a szállítása is több gépkocsival történik, ezért különösen fontos, hogy a fellépő mechanikai hatásokkal szemben megfelelő legyen a postai csomag csomagolása – írja az Origo.

A posta tanácsokkal segíti az ügyfeleket az ünnep közeledtével. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy

a doboznak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ha több darabot egymásra raknak vagy rakodáskor egyéb fizikai hatások érik (forgatás, csoportosítás), akkor is megőrizze a küldemény épségét, sértetlenségét.

A legjobb, ha úgynevezett merev falú, háromrétegű kartondobozt használunk a csomagolásra. Ez különösen fontos, ha a csomag súlya meghaladja az átlagos 2 kilogrammot.

Ha több darabból áll a feladni kívánt termék, akkor a posta azt javasolja, hogy egyenként csomagoljuk be és úgy tegyük a darabokat kartondobozba.

A csomag tartalmának épségét úgy lehet megőrizni, ha a feladott tárgyak a dobozban nem mozognak és nem érnek egymáshoz. Ehhez térkitöltő anyagot célszerű használni, így biztonságosabb.

A tapasztalatok szerint leggyakrabban a helytelen belső csomagolás miatt sérül a küldemény.

A térkitöltő anyag lehet légpárnás fólia, habfólia vagy hungarocell is. Sokan még mindig újságpapírt használnak, ami sok esetben szintén megfelelő, de óvatosan kell vele bánni, mert

a nagyon törékeny tartalmat a tapasztalatok szerint az újsággalacsinok nem védik meg.

Nem érdemes túlzásba esni: annyi terméket pakoljunk a dobozba, amennyi belefér. A túlpakolás könnyebben okozhat sérülést.

A csomag lezárásához erős ragasztószalagot használjunk!

Ha törékeny tárgyat akarunk feladni, akkor célszerű „törékeny” többletszolgáltatást kérni, emellett

egyértelműen jelezni kell a csomagoláson is, jól látható helyen, olvashatóan, hogy „törékeny”.

Végül a legfontosabb: a címzés!

A címzett adatait a legnagyobb felületre, olvashatóan kell felírni!

A postai feldolgozásban megtévesztő tud lenni, ha a dobozon egyéb feliratok, régi címzésmaradványok is vannak, ezért ezeket célszerű eltávolítani vagy leragasztani.

A csomag a posta.hu nyomkövetési oldalán a csomagazonosító megadásával követhető nyomon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!