üzenetek

2020.08.07. 11:10

Étrendünk hatással lehet mentális egészségünkre

A belekben olyan idegsejtek találhatók, amelyek jeleket továbbítanak más idegsejteknek. A bél komplex sejthálózata képes az agytól és a gerincvelőtől függetlenül működni, ezért nevezik gyakran „második agynak„.

Forrás: Shutterstock

Fotó: NDAB Creativity

Ebből is láthatjuk, hogy beleinknek sokkal több szerep jut, mint az emésztés mechanizmusa. A bél számos módon kommunikál az aggyal, és alapvető szerepet játszik a hangulat befolyásolásában – írja az Origo.

Dr. Katerina Johnson, az Oxfordi Egyetem kutatója elmondja, hogy az agy és az emésztőrendszer fő kommunikációs vonala a vagus ideg. Az ezen keresztülmenő jelzések 80%-a bélből indul az agyba, és csak 20% az agyból a belek felé.

Ez az arány is mutatja, mennyi információ érkezik a beleinkből

– mondja Dr. Katerina Johnson.

A kutatások kimutatták, hogy ezeknek az üzeneteknek a nagy része a bél mikrobáiból származik, amelyek a külső hatásokra reagálnak az étrendtől a stresszig. A vizsgálatok kimutatták mind az állatok, mind az emberek esetében a rossz étrend és a rossz mentális egészség közötti kapcsolatot.

Ted Dinan, az írországi University College Cork professzora elárulta:

Egy öt évvel ezelőtti vizsgálatban depresszióban szenvedő, illetve egészséges emberek bélmikróbáit hasonlítottuk össze. Azt találtuk, hogy a depresszióban szenvedő betegek beleiben kevesebb volt a mikrobális sokféleség.

Annak biztosítása, hogy a belekben megfelelő legyen a jótékony bélbaktériumok összetétele, alapvető fontosságú az agy működése szempontjából is.

Dinan hozzáteszi: ha valaki hirtelen átáll az egészséges étkezésről a gyorsételekre, akkor a bél mikrobiom-összetétele rövid idő alatt megváltozik – drámai módon csökken. Kétségtelen, hogy a megfelelő étrend biztosítja a jó mikrobiom-összetételt, amely segíthet megfelelően kezelni a stresszt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!