Biztonságos hűsölés

2018.05.24. 09:34

Erre figyeljen, ha légkondit szeretne

Rövidesen beköszönt a kánikula, ám a klímaberendezést csak okosan érdemes használni.

Aki már idén nyáron légkondival vértezné fel otthonát az extrém hőség idejére, annak időben kell lépnie, ugyanis nem olyan egyszerű megfelelő szakembert találni a berendezés felszereléséhez – írja a Pénzcentrum oldalra hivatkozva a Faktor.hu.

„Jelenleg 2-3 hetet kell várni egy készülék felszerelésére, nyáron, amikor sokan szeretnének klímát a lakásukba, a várakozási idő ennél lehet kicsit több is”

- mondta el Berke Bálint klímaszereléssel és karbantartással foglalkozó szakember.

A készülék telepítése 60-80 ezer forint között mozog átlagosan, a meglévő gépek karbantartásáért 10 ezer forint körüli összeget kérnek el egy-egy alkalommal. A legnagyobb kiadást természetesen maga a készülék jelenti, ezek árai azonban elég széles skálán mozognak, 100 ezer forinttól a több százezer forintos csúcsmodellekig. Átlagos méretű lakások esetén félmillió forintnál olcsóbb készülékeket szoktak telepíteni az esetek többségében. A szakember elmondása szerint egyébként a berendezések közül a japán gyártmányok számítanak a legjobbnak.

Emellett a berendezés biztonságos használata is odafigyelést igényel.

Bár ezek nem helyettesíthetik a rendszeres karbantartást, néhány egyszerűbb munkálatot mi magunk is elvégezhetünk a készülékeken, például kivehetjük a klímában lévő szűrőket, átmoshatjuk és fertőtleníthetjük. A klímaberendezés ugyanis sok szennyeződést, port, pollent, atkát szív magába. A szűrők telítődése esetén az olyan szennyeződések, mint a por, a pollen vagy az atkák visszajuthatnak a levegőbe, ami nem tesz jót az egészségünknek, az allergiások számára fokozott kockázatot jelentenek.

A szakértő szerint a készülékeket évente egy vagy két alkalommal szükséges szakemberrel megvizsgáltatni. Ha csak hűtésre használjuk a gépet, akkor elég egyszer, ha viszont fűtésre is, akkor kétszer is ellenőriztetni kell a klímát.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!