a tájfun sem akadály

2017.09.01. 12:33

Elkezdődött a delfinvadászat Japánban

A régi szokás ellen évről évre sokan tiltakoznak, de hiába: a hagyomány az hagyomány.

A delfinekről az átlagembernek nem az evés jut eszébe, a japánok azonban egészen máshogy vannak ezzel, pénteken ugyanis megkezdődött a hagyományos éves delfinvadászat, egy közelgő tájfun miatt azonban az első napot zsákmány nélkül fújták le a vadászok.

Az állatvédők nem, a tájfun viszont közbeszólt

A tradicionális vadászati módszer szerint a halászok a delfineket és kisebb bálnákat egy öbölbe terelik, majd hálóval elzárják a menekülési útvonalat. A módszer és a vadászat ellen régóta tiltakoznak az állatvédő csoportok, pénteken azonban nem voltak a vadászatot akadályozó akciók, bár néhány, egy vadászatellenes csoporthoz köthető azonosítatlan személy filmezte a vízre futó halászhajókat.

Az egyik kikötővárosból 12 hajó indult útnak péntek reggel, de mindegyik visszatért a Sanvu tájfun keltette hatalmas hullámok miatt.

A helyi rendőrség fokozott rendőri jelenlétet biztosított a városban és annak környékén, hogy az aktivisták ne tudják megakadályozni a vadászatot. A japán partiőrség is küldött embereket a területre.

Filmben is megörökítették

Az öböl című 2010-es Oscar-díjas dokumentumfilmben is ábrázolt véres taidzsi vadászatkor az öbölbe terelt tengeri emlősöket a húsukért agyonverik. A legszebb példányokat azonban a halászok kiválasztják és élve eladják különböző akváriumoknak, állatkerteknek.

Taidzsi település lakói azzal érvelnek, hogy a delfinvadászat hagyományuk része, ezenkívül arra is hivatkoznak, hogy semmi különbség nincs a delfinhús és a csirke- vagy marhahús fogyasztása között.

A nemzetközi felháborodás és az állatvédők tiltakozása ellenére a delfinvadászatot nem korlátozza a bálnavadászattal foglalkozó nemzetközi egyezmény.

(Borítókép: AFP / Biosphoto / Sergio Hanquet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!