otthonunk

2020.12.05. 07:15

Elárasztja a por a hálószobát? Ez lehet az oka

Hiába az alapos porszívózás, másnap már akár kezdhetnénk is elölről a takarítást a hálószobában? Vizsgáljuk felül a szokásainkat és a hálószobánkat, hogy felvehessük a harcot a por ellen.

Forrás: Shutterstock

Tény: a hálószoba az otthonunk legporosabb helyisége a szakemberek szerint is. Ahhoz, hogy csökkentsük a por mennyiségét, nem árt odafigyelnünk néhány apró dologra – hívja fel a figyelmet a Lakáskultúra cikke.

Minél otthonosabb, annál porosabb

Nyilván a legfőbb cél, hogy a hálószobánk a lakás lehető legkényelmesebb pontja legyen, ahol minden adott a nyugalomhoz és a háborítatlan pihenéshez. Ennek érdekében pedig a legtöbbször mindent meg is teszünk: plédeket, szőnyegeket és díszpárnákat helyezünk el itt. A hálószobában azonban az ágyneműk, a poratkák és az elhalt bőrsejtek mind-mind a porcicákat táplálják.

A por ellen csak úgy tehetünk, ha gyakrabban mossuk az ágyneműnket, naponta átporszívózzuk a helyiséget, valamint néha beágyazás nélkül hagyjuk az ágyneműt: ez segíthet abban, hogy átszellőzzön, és ne szaporodjanak benne a poratkák.

Klímaberendezés és ventilátor: felveri a port

Ha a légkondicionáló szűrőjének tisztítása rendre elmarad, akkor a szennyeződés és por visszajut a szobába. Hasonló a helyzet a plafonra szerelt vagy álló ventilátorokkal is. Ha a lapátokat nem portalanítjuk időnként, az azokra telepedett por azonnal a levegőbe jut, amint elindítjuk a készüléket.

A megoldás: nyissunk ablakot a hálószobában minél gyakrabban, és nedves törlőronggyal végezzük el a portalanítást – lehetőség szerint rendszeresen.

Rosszul megválasztott takarítási rutin

A portalanítást sose végezzük száraz pamutronggyal vagy tollseprűvel a hálószobában, mert ezek ahelyett, hogy összegyűjtenék a port, inkább csak felkavarják – ezzel pedig csak a por keze alá dolgozunk. A nedves ruhánál nincs hatékonyabb eszköz a portörlésre, ezt ne felejtsük el!

A bútorokon, dísztárgyakon túl térjünk ki a fűtőtestek takarítására is: ezeken könnyen megtelepszik a por, ha azonban nem tisztítjuk őket rendszeresen, a működés során a belsejükben felgyülemlett port a lakásba fújják. Ne feledkezzünk meg a takarítóeszközeink tisztán tartásáról sem: tisztítsuk rendszeresen a törlőruháinkat és a porszívó szűrőjét!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!