2018.05.28. 16:22
Egyszerű elkészíteni, képtelenség abbahagyni: epres-zabpelyhes süti
Kezdők is nyugodtan próbálkozzanak vele, a siker garantált.
Nehezen indul a hét? Egy kis süti biztosan segít majd, hogy visszarázódjon a munkába. Főleg ha olyan könnyű, mint a következő finomság a Mindmegettétől.
Hozzávalók:
15 dkg nagyobb szemű zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
6 dkg barnacukor
1/2 tk őrölt fahéj
1 csipet só
6 ek vaj (olvasztott)
50 dkg eper
1 tk keményítő
1 ek citromlé
1 ek cukor
A cukormázhoz (opcionális):
4 ek porcukor
2 ek tej
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban összekeverjük a zabpelyhet, lisztet, barnacukrot, fahéjat és sót. Hozzáöntjük a vajat, és jól összedolgozzuk. Egy nagyobb marékkal félreteszünk belőle, a többit oszlassuk el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, nyomkodjuk le alaposan.
A kockára vágott eper felét ráöntjük, megszórjuk pici keményítővel, meglocsoljuk egy kevés citromlével és megszórjuk vékonyan cukorral. Erre jöhet az eper másik fele, majd ismét megszórjuk cukorral, majd rámorzsoljuk a félretett tésztánkat
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a sütink teteje ropogósra nem sül. Mielőtt felvágnánk, mindenképp hűtsük ki jól, akár egy éjszakán át is állhat a hűtőben. Csak ezután lehet szépen szeletelni.
Ha valaki nagyon édesen szereti – bár már maga az eper is finom édes – készíthet rá egy kis cukormázat pluszban: porcukrot tejjel kikeverünk, és ezt vékonyan rácsurgatjuk szeletelés előtt.
Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Rohappy