vagyonfelélés

2018.07.20. 14:42

Egyre tovább élünk, mégsem spórolunk a nyugdíjas éveinkre

Aki nem kezd el még aktív éveiben megtakarítani, félő, hogy idős korában is dolgozni kényszerül majd.

Forrás: Shutterstock

A társadalmi trendek és az OTP Öngondoskodási Indexének eredményei alapján a magyarok egyre hosszabb életre számíthatnak, mégsem tesznek félre az idősebb korukra, ezért várhatóan a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozni kényszerülnek majd – olvasható a Profit7 cikkében.

Az OECD adatai szerint

a fejlett társadalmakban, így Magyarországon is folyamatosan nő a 65 év felettiek aránya az aktív korúakhoz képest.

A KSH szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy az elmúlt években mintegy öt százalékkal nőtt a várható élettartam, míg a nyers születési arányszám továbbra is az 1,6-os EU átlag alatt mozog. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy ha nem változik, akkor a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik.

Az OTP Öngondoskodási Indexe szerint

a magyar munkavállalók tisztában vannak a várható nehézségekkel, ám ennek ellenére keveset tesznek, amivel javíthatnák a majdani időskori életszínvonalukat.

Évről-évre nő a válaszadók között azok aránya, akik úgy gondolják, elérik majd a nyolcvan éves kort, valamint a megkérdezettek háromnegyede arra is számít, hogy az állami nyugdíja nem lesz elegendő a kiegyensúlyozott megélhetéshez.

Megtakarítás helyett felélt vagyon?

Mindezek ellenére a magyarok fele jelenleg nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással, és a válaszadók mindössze 11 százaléka látja úgy, hogy egyéb vagyona elegendő lesz időskori szükségletei fedezésére. A megkérdezettek több mint fele épp ezért gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is folytatnia kell majd a munkát – ezzel biztosítva a megfelelő anyagi hátteret.

„Habár úgy tűnik, hogy a ma aktív munkavállalók minden szükséges információnak a birtokában vannak: tudják, hogy nő az élettartam, és várhatóan az állami nyugdíjból nem fognak kijönni, mégsem gondolnak öreg korukra. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításokkal rendelkezők aránya évek óta szinte stagnál”– vélekedik Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

„Pedig, ha szeretnénk elkerülni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni kényszerüljünk, akár havi pár ezer forint megtakarításával már ma meg kell tenni az első kisebb lépéseket az időskori anyagi biztonság megteremtése felé”

– tette hozzá a szakember.

Borítókép: Karpova/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!