a rozé az első

2019.09.26. 17:50

Egyre jobban szeretjük a magyar bort

A V4NA legfrissebb összeállítása szerint Magyarország borfogyasztásban élen jár a V4 országok között. Európában azonban továbbra is a portugálok, az olaszok és a franciák isszák a legtöbb bort. Lengyelország a lista utolsó helyén található, bár az utóbbi években dinamikusan nő a borfogyasztás a lengyelek körében is.

Forrás: Shutterstock

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint Magyarországon 392 ezer tonna borszőlőt szüreteltek 2018-ban, amelyből 3,75 millió hektoliter bor készült. Az adatok alapján ez 2017-hez viszonyítva 30 százalékos növekedést jelent.

Az egy főre jutó borfogyasztás jelentősen visszaesett, hiszen míg korábban egy magyar átlagosan 34 liter bort ivott meg, addig ez a szám 2018-ban 24 literre esett vissza. Tarpataki Tamás, a magyar Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint a tavalyi visszaesés egyik fő oka a rendkívül gyenge termés, amelynek következtében drágult a bor.

Télen is tarol a rozé

A magyar borfogyasztási szokásokról készült felmérés szerint a magyarok 95 százaléka hazai borokat vásárol és iszik, közel háromnegyedük pedig egyáltalán nem iszik külföldi borokat. A legtöbben szupermarketekben vásárolnak bort, azok közül is a legnépszerűbbek a tömegborok, vagyis a 700-1000 forintos árkategóriába tartozók, így ezen a téren van még lehetőség a fejlődésre.

A magyarok három főbb szempont alapján választanak bort: a szín, ár és az íz.

A rozé népszerűsége folyamatosan nő, ráadásul már nem csak a nyári szezonban, hiszen sokan a téli hónapokban is előszeretettel fogyasztják.

A fehérborok közül a Sauvignon blanc, a Cserszegi fűszeres és az Irsai Olivér vezeti a népszerűségi listát. A legtöbb bort az 50-65 év közöttiek isszák, a legtöbbet viszont a 40-49 év közöttiek költenek borra.

Egyre többet exportálunk külföldre

A magro.hu magyar mezőgazdasági oldal szerint tavaly decemberben az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 231 euró volt hektoliterenként, míg a vörös- és rozéborok közül az egri borokat 126 euró hektoliterenkénti, a villányi borokat 187 euró hektoliterenkénti átlagáron értékesítették.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a borexport a 2018 január-októberi időszakban 53 százalékkal, 748 ezer hektoliterre nőtt, értékben pedig 34 százalékkal, 66 millió euróra emelkedett. Ezzel szemben nagyot esett a magyarországi borimport, hiszen a 2017-hez képest 68 százalékkal, 43,1 ezer hektoliterre csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!