Jelentés

2020.10.26. 17:42

Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás

Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás, amely egyebek közt szélsőségesebb időjárást, hevesebb esőzést, ugyanakkor súlyos aszályt, forróbb hőmérsékletet és sáskajárást okoz – figyelmeztetett hétfőn a Meteorológiai Világszervezet.

Forrás: Shutterstock

Az 1,2 milliárd lakosú földrésznek a klímaváltozás miatt a jelenleginél is súlyosabb élelmiszerhiányra, gazdasági gondokra és romló egészségügyi helyzetre kell számítania

írja jelentésében az ENSZ szervezete. Az előrejelzések szerint a terméshozamok Nyugat- és Közép-Afrikában 13, Észak-Afrikában 11, a kontinens keleti és déli felén pedig 8 százalékkal eshetnek vissza.

A heves esőzések, ciklonok Mozambikban például tavaly félmillió hektáron pusztították el a termést. Szomália, Kenya, Etiópia és Tanzánia kétszer annyi esőt kapott 2019 végén, mint általában. A csapadék ugyan segítette a termésnövekedést, csakhogy a sáskák szaporodását is, amelyek rajai idén január óta több százezer hektáron tarolták le a termést.

Ugyanakkor a krónikusan aszályos területeken az alultápláltak száma 2012 óta 45 százalékkal emelkedett.

Szomáliát a viharok és a szárazság egyaránt sújtják: az átlagosnál kevesebb csapadék miatt tavalyelőtt és tavaly 24, illetve 25 év óta a legrosszabb gabonatermést jegyezték fel.

A jelentés kitér arra, hogy Afrika országaiban a hazai össztermék az átlaghőmérséklet emelkedése miatt 2,25 és 12,12 százalék közötti mértékben fog visszaesni, és hogy a melegebb, csapadékosabb időjárás az egészségügyi rendszerre is még nagyobb terheket ró, mivel kedvezőbb feltételeket teremt a maláriát, a sárgalázat és egyéb betegségeket terjesztő rovarok szaporodásához.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!