Ez a jövő

2017.08.30. 10:50

Egy ház is lehet környezetbarát

A környezettudatos építkezés két okból is hasznos: a lakók számára csökken a mindennapi kiadások összege, ráadásul elmondhatják magukról, hogy óvják a környezetet.

Az ökológiai lábnyom kifejezést már a ’70-es évek óta használják a szakemberek – ez az érték mutatja meg, hogy egy adott társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Bolygónk mélyéből nyert energiaforrásaink riasztó mértékben fogynak, ezért alternatív megoldásokat kell keresnünk, hogy segítségükkel a negatív folyamatokat lassítsuk, a globális szennyezést pedig csökkentsük.

A környezetkímélő épületek közé tartozik az ökoház, amely a lehető legkisebb kárt okozza a természetben. Előállítása olcsóbb, mint ha égetett agyagtéglából és betonból készülne, acél könnyűszerkezete pedig utóbbi két anyag súlyánál harmincszor kevesebbet nyom, tehát a vázszerkezet fajlagos előállítási költsége jóval kisebb. Egyszerűbb szállítani, nincs szükség betonpumpára, darura, zsaluzásra, dúcolásra, sem vegyszeres felületkezelésre, ráadásul újrahasznosítható. A legkisebb energiaigényű építőanyaggal, a fával ellentétben a horganyzott acélprofilok nem éghetőek, és mivel méretre gyártják, nincs hulladék, építési törmelék. A használatba vett ökoház felfűtése harmadannyiba kerül, mint egy hagyományos épületé, környezetbarát energiaforrásokkal, napelemmel, napkollektorral, szélenergiával működik – írja a lakaskultura.hu.

A passzívház kategóriába kizárólag olyan otthonok sorolhatók, amelyek hivatalosan is megfelelnek a német minősítési rendszer, a Passzívház Intézet kritériumainak. Egy ilyen épület úgy tartja fenn a megfelelő hőmérsékletet, hogy csak a frissítéshez szükséges levegőt kell hűteni vagy fűteni, a levegő többi részének visszaforgatása nélkül. A légmozgást egy hatékony hőcserés szellőztető berendezés biztosítja. A nyílászárók, tetőszerkezetek és falak hőszigetelése kiváló, ezért nem szükséges hagyományos fűtési rendszereket alkalmazni, a levegőt a téli és nyári napsütés, a bent lévő emberek és műszaki berendezések melegítik fel, így alig igényel energiát és egyben szén-dioxid-semleges. A megfelelő építési telek azonban kulcsfontosságú, hiszen néhol a gyenge benapozottság miatt egyáltalán nem lehet minősített passzívházat építeni.

A harmadik lehetőség az aktívház, amely afféle „minierőműként” több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Környezetkímélő energiatermelő berendezések, például napelemek gondoskodnak a működéséről, a felesleges energiát pedig a környéken élő fogyasztókhoz továbbítják.

Borítókép: Osram

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!