egészség

2018.01.27. 16:30

Ebédeljen okosabban!

Egyáltalán nem mindegy, mit eszünk ebédre, ahogy az sem, hogy mikor és milyen körülmények között fogyasztjuk el az ételt.

A Mindmegette összegyűjtött néhány gyakori hibát, amit ki kell kiküszöbölnie ahhoz, hogy egészséges legyen, és bírja a gyűrődést – ebéd után is.

1. MINDIG ÉTTEREMBEN/KIFŐZDÉBEN/GYORSÉTTEREMBEN ESZIK

Táplálkozási szakértők állítják, hogy aki soha nem visz házi kosztot a munkahelyére, jóval több zsírt, sót és szénhidrátot visz be a szervezetébe, az éttermek ugyanis sokszor kalóriadúsabb fogásokat kínálnak. Ráadásul aki mindig étteremben, kifőzdében vagy gyorsétteremben ebédel – a nagy kínálat miatt -, könnyebben elcsábul utána egy sütire, fagyira, kávéra vagy bármilyen nassolnivalóra.

2. AZ ASZTALNÁL ESZIK

A Bristol egyetem tanulmánya kimutatta, hogy jóval több ételt, és így több kalóriát fogyaszt ebédre az, aki minden nap az asztalánál étkezik. Ennek oka, hogy ilyenkor nem az evésre és a testére koncentrál, eltereli a figyelmét a munka, és nem érzi, mikor elég.

3. A TELEFONT NYOMKODJA EVÉS KÖZBEN

A telefonnyomkodással ugyanabba a csapdába esünk, mint amikor az íróasztalnál eszünk: elterelődik a figyelmünk az evésről, így hajlamosak vagyunk jóval többet elfogyasztani, mint amennyit a szervezetünk igényel. Hogy elkerülje a túlevést, tegye el a telefont, az újságot, a tabletet és a laptopot.

4. NEM ESZIK ZÖLDET

A legnagyobb hiba, amit az ebédnél elkövethet az, ha nem eszik hozzá zöldséget. Erről mindig gondoskodjon! A lasagne mellé egyen egy nagy adag rukkolát, a húsok mellé salátát is fogyasszon a rizs mellett, magyaros fogásokat pedig savanyúsággal egye.

5. MŰANYAG DOBOZBAN MELEGÍTI AZ ÉTELT

A Harvard kutatása szerint a mikróban melegített műanyag dobozokból a mikrózás hatására kioldódik a BPA, vagyis „biszfenol A” nevű kemikália, amely olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a rák, meddőség, a pajzsmirigy különféle problémái, emésztő- és idegrendszeri zavarok. Ezért fontos, hogy mindig tányéron mikrózza az ebédet!

6. TÚL KÉSŐN VAGY TÚL KORÁN EBÉDEL

Az, hogy mikor eszik, ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit fogyaszt. Ha túl korán ebédel, újra meg fog éhezni, mielőtt lejár a munkaideje, így nagyobb valószínűséggel fosztja ki a kajaautomatát egy kis nasiért. Ha viszont túl későn eszik, annyira kiéhezteti magát, hogy falni fog, és ezzel vissza is kanyarodtunk a túlevéshez.

7. CSAK SALÁTÁT ESZIK

A saláta jó választás ebédre, de csak akkor, ha tartalmas és tápanyagdús. Egy csak zöldségekből álló saláta nem ad elég energiát a naphoz, hiszen sokféle tápanyagra, fehérjére, rostra és szénhidrátra van szüksége akár fizikai, akár szellemi munkát végez. Ha mindenáron ragaszkodik a salátához, válasszon egy bulgurral vagy quinoával készült változatot.

Borítókép: Wikimedia Commons

Címkék#ebéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!