füstölőfülke

2019.05.23. 12:30

Dohányzókabinokba terelnék a cigarettázókat Szingapúrban

A dohányosok elmondták, hogy túl szűknek, zártnak érzik a helyiséget, amelyben leülni sem lehet.

A man (C) enters in a smoking cabin, developed by Southern Globe Corporation (SGC), outside an office building in Singapore on May 22, 2019. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Utcai dohányzókabinok kihelyezését kezdték meg a nemdohányzók védelmében Szingapúrban, ahol drákói jogszabályok korlátozzák a dohányzást.

A nagy teljesítményű, légszűrővel felszerelt kabinokban egyszerre 10 ember fér el, az első „füstölőfülkét” kedden helyezték üzembe Fusionopolisn, a technológiai újításokban élen járó üzleti és technológiai negyedben.

A kocka alakú házikót a Southern Global Corporation (SGC) nevű cég helyezte ki, amely az év végéig 60, jövőre pedig további ugyanennyi dohányzókabin felállítását tervezi a szigorú együttélési szabályairól híres városállamban.

A cigarettázókabinok célja a közterületen tartózkodó emberek védelme a másodlagos füsttől, így a dohányosok által elhasznált füstös levegőt is megtisztítva juttatják vissza a szabadba.

A május eleji tíznapos próbaidőszakban napi átlagban 100-an vették igénybe a kabint, amely iránt azonban az AFP helyszíni tudósítója szerint szerdán nem mutatkozott túl nagy érdeklődés.

A dohányosok elmondták, hogy túl szűknek, zártnak érzik a helyiséget, amelyben leülni sem lehet.

Egy dohányos kijelentette, másodosztályú állampolgárnak érezte magát a kabinba száműzve.

Az AFP úgy látta: sokan inkább a kijelölt szabadtéri dohányzósarkokat használták arra, hogy rágyújtsanak.

Szingapúrban annyira rossz szemmel nézik a dohányzást, hogy sokan csak lopva mernek rágyújtani az utcán – írja az AFP. A távol-keleti városállamban már az 1970-es években felvették a küzdelmet a dohányzás ellen, amely a legtöbb közintézményben tilos.

A tiltott helyen dohányzókat akár 1000 szingapúri dollárra (212 ezer forint) is büntethetik és az országban be van tiltva az elektromos cigaretta is.

Az SGC abban bízik, hogy a 20 ezer dollárba kerülő kabinok felállításához sikerül megnyerni az üzlet- és a háztulajdonosokat, akik ezzel is kedvezhetnek vásárlóiknak, bérlőiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!