közeleg a dízel vége

2017.08.13. 17:10

A dízel adókedvezményének eltörlését fontolgatják

A dízelüzemanyag benzinhez képest élvezett adóelőnyének eltörlését javasolja a német szövetségi környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt igazgatója.

A Rheinischen Post lapnak adott interjúban Maria Krautzberger azt mondta. „A dízellel autózók literenként 18,4 centtel fizetnek kevesebbet, mint a benzinesek” – hozzátette, hogy ez évente 7,8 milliárd euró bevételkiesést jelent a költségvetésnek, ebből 3,5 milliárd csak a dízeles személygépkocsik után.

Amennyiben nem számítják a dízelautókra kivetett magasabb adót, a német állam állam gyakorlatilag évente másfél milliárd euróval támogatja ezek használatát. Ehhez képest az elektromos mobilitás elterjedésének a támogatására mindössze egymilliárd euró szolgál, és az is csak 2020-ig.

Az Umweltbundesamt elnöke hangsúlyozta, hogy a hivatal következetesen törekszik mindenféle „környezetkárosító támogatás” leépítésére, beleértve a dízelüzemanyag adóelőnyét is. Az ilyen támogatásoknak köszönhetően szennyezhetik a dízelautók is a városok levegőjét – figyelmeztetett Maria Krautzberger.

Számos nagyváros a levegő magas nitrogén-oxid-szennyezése miatt a dízelautók kitiltását vette fontolóra. Emiatt már meg is indult a dízelautók részarányának csökkenése az új autók eladásában. De az is megfigyelhető, hogy a régi dízelautók bezúzásáért cserébe az autógyárak kedvezményesen ajánlják új modelljeiket, más autókat új szoftverrel próbálnak környezetkímélőbbé tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!