javulás

2019.02.14. 14:50

Csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma Európában

Az élelmiszer-eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a szalmonella a leggyakrabban regisztrált, betegséget kiváltó tényező 9600 esettel – tájékoztatott a Nébih.

Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 28 európai uniós tagállamban, és további 9 európai országban gyűjtött adatok alapján készíti el jelentését.

A Nébih MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatása szerint az állatról emberre átterjedő, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti, ezek a kórokozó Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek 2016-hoz képest, amely csökkenést jelent, de elmarad az elmúlt öt év tendenciájától.

Az élelmiszer-eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a szalmonella a leggyakrabban regisztrált, betegséget kiváltó tényező 9600 esettel – tájékoztatott a Nébih.

A legtöbb alkalommal hústermékek és tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetek.

Az EFSA által közzétett adatok is tükrözik, hogy egyes betegségek esetében, például a liszteriózis, a leginkább érintett csoport az időskorúak, azon belül is főként a 84 év felettiek – írják.

Az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó hatóságok egyre több helyen ismerik fel Európában, hogy a megbetegedéseket nem csak az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának szigorú ellenőrzésével előzhetik meg, hanem a fogyasztók tudatosságának és élelmiszerbiztonsági ismereteinek növelésével is – közölte a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!