Nem csak ízesít

2019.01.28. 12:00

Csodaszer a konyhában: ennyi mindenre jó a só

Rengeteg házi praktika alkotóeleme a só, például szagtalanításra és fertőtlenítésre is használhatjuk.

A Bors Online cikke valóságos tárházát kínálja a lehetőségeknek, hogy tisztábbá, szebbé, illatosabbá tegyük otthonunkat a só segítségével – valamint az ételünket, végső soron pedig az életünket egy picit ízletesebbé.

1. Eltünteti a penészt és fertőtlenít is

A fürdőszobai függöny penészesedése ellen kiváló ellenszer a só: ha új árnyékolót vásárol, öblítse ki sós vízben, mielőtt feltenné a helyére. Ezzel a trükkel megakadályozhatja, hogy penészedjen vagy elszíneződjön az anyag.

2. Koszmentes vasaló

Nincs bosszantóbb, amikor makacs kosz ragad a vasaló lapjára. Ha azonban a textilre sót szórunk, majd a vasalót a legnagyobb fokozatra állítjuk, és párszor áthúzzuk a lapot a kristályokon, a meleg fellazítja, a só pedig szépen leszedi a koszt a vasaló talpáról – fedi fel a praktikus trükköt az írás.

3. Gyerekbiztos festék

A cikk szerint ha van otthon ételfesték, só és liszt, akkor könnyedén készíthetünk a gyerekeknek festéket házilag. Egy tálban keverjünk össze egy bögre lisztet és ugyanennyi sót, öntsük fel egy bögre vízzel és már mehet is bele az ételfesték. Így tökéletesen kenhető festéket készíthetünk.

4. Nem fröcsög az olaj

Ha olajban sütünk, akkor a végén biztosak lehetünk abban, hogy a tűzhelyet és a csempét alaposan le kell takarítani a szétfröcsögött cseppek miatt. Hogy ezt elkerüljük, a melegedő olajba tegyünk egy kis sót, ez megakadályozza, hogy szétfröcsögjön – tanácsolja a cikk.

5. Viszlát, lábszag!

A só nagyon jól elveszi a szagokat akár a cipőből is – ismerteti a meglepő összefüggést az írás. Tegyünk sót egy kisebb tasakba, majd mehet éjszakára a cipőbe: reggel, amikor újra felvennénk a lábbelit, már biztosan szagtalan lesz. Ezt ismételjük meg minden este, hogy teljesen bűzmentes legyen a bakancsunk vagy a csizmánk.

6. Tisztítja a mosogatót

A citromlé és a só keveréke kiválóan alkalmas arra, hogy megtisztítsuk vele a rozsdamentes acél mosogatót. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük a vegyszeres tisztítószerek használatát.

7. „Megpucolja” a hagymás kezeket is

Ha sok vörös- vagy fokhagymát pucoltunk meg, akkor a nedves kezünkre szórjunk két csipet sót, majd alaposan dörzsöljük össze. A szemcsék eltüntetik a kezünkről a hagyma szagát, nem érezzük még napokig.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!