Francia kalandozás

2017.09.12. 11:58

Csavarogjon velünk Lyonban!

A megtestesült történelem városa remek kulturalis és kulináris programokat nyújt.

Ha Franciaországról van szó, az embernek elsőre valószínűleg Párizs vagy Provence ugrik be, pedig Lyon és környéke is bővelkedik látnivalókban és hangulatos városrészekben. A Fanny magazin most öt remek tippet ad a városnézéshez.

Óváros

Lyon ezen részét az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Nem is csoda, hiszen egy igazi időutazáson vehet részt az, aki erre sétál: egy-egy kerület különböző korokat jelenít meg, és itt található Franciaország legnagyobb reneszánsz városrésze is. Üzletek, hangulatos éttermek közt ejtőzhet a turista, majd kalandozhat egyet a divat világában, hiszen az egykori selyemszövők műhelyei helyén ma divattervezők boltjai és stúdiói találhatók.

Lumiére Múzeum

Nézze meg, hol születtek az első filmek! A mozi atyjainak számító Lumiére fivérek egykori otthona később a cégük székhelye lett, ma pedig egy különleges kiállítás helyszíneként funkcionál. A szép, régi bútorok között a régi filmes kellékek és az akkori technikával készült filmek jelentik a látnivalót. A múzeum gyönyörű télikertjében is érdemes elidőzni, megpihenni.

Notre-Dame de Fourviére-bazilika

A 19. század második felében épült székesegyház elsősorban gyönyörű üvegfestményeiről és mozaikjairól híres. A négy toronnyal és egy harangtoronnyal büszkélkedő épület a város egyik fő látványossága, nem véletlen, hogy tárlatvezetéseket indítanak benne, és még egy művészeti múzeumba is betérhet a látogató. Különleges élményt nyújt, ha felsétál az északi toronyba, ahonnan egész Lyonra, sőt a külvárosra is gyönyörű kilátás nyílik.

Ha ínyenc, akkor irány Burgundia!

Ha már Lyonban jár, érdemes ellátogatnia a világ egyik leghíresebb és legváltozatosabb borvidékére, Burgundiába is. A dombok, lankák között megbúvó kisvárosok és falvak a történelmi kalandozás élményét nyújthatják, a híres-neves burgundiai borokról már nem is beszélve. A változatos építészetéről híres Dijont, amely a középkorban a hercegség fővárosa volt, semmiképpen se hagyja ki!

Ha egy kis ejtőzésre vágyik...

Lyonra különösen jellemzők a szűk utcácskák és a részben fedett átjárók, ahol egymást érik a hangulatos kis éttermek, kávézók. Feltétlenül keresse fel a Rue des Marronniers utcát, ahol tradicionális lyoni ételeket is kóstolhat.

Borítókép: Lyoni panoráma

AFP / MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!