új vizeken

2019.07.25. 08:26

Beindul a nyaralóhajózási program

Régi piaci űrt tölt be a Mahart: a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon lehet majd bérelni a vízi járműveket. A lakossági naszádokon minden lesz, ami a családi nyaraláshoz szükséges.

Forrás: Shutterstock

A Figyelő arról ír, hogy Európában már ötvenéves múltra tekint vissza a nyaralóhajózás: a Lajtán túl elképesztően népszerű a konstrukció, elsősorban a családosok körében. Tudniillik

ezek a vízi járművek egy félórás képzés után, vezetői engedély nélkül is vezethetők.

Nem lehet nem szeretni a lakossági naszádokat, amelyek általában 15 méternél nem hosszabbak, 4–12 személyesek, és legfeljebb 8 kilométer per órával haladnak – ezért helyezhetők üzembe jogosítvány nélkül is.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=-93JtJJP6Tk

A magyar kormány szintén belevágott a nyaralóhajózási programba, méghozzá ott, ahol a legnagyobb szükség van a fejlesztésre.

Magyarországnak turisztikailag „alulhasznosított” természetes vízfolyásai közé tartozik a Tisza és a Bodrog, ahol sem kikötők, sem töltőállomások nem állnak a hajósok rendelkezésére. Ezek a folyók a Tisza-tóval és a Keleti-főcsatornával együtt ideálisak viszont a nyaralóhajózás számára, nem véletlen tehát, hogy itt indul el a projekt. Úgy alakítják majd ki az infrastruktúrát, hogy

az érintett folyószakaszon épülő kikötőkből a turisták kerékpárral el tudják érni a húsz-harminc kilométeres körzetben található látványosságokat,

így a fejlesztés a folyók tágabb környezetére is kedvező hatással lesz. A nyaralóhajókat a százszázalékos állami tulajdonban levő Mahart Zrt. üzemelteti. Tájékoztatásuk alapján

a nyaralóhajózási programban az idén összesen tíz ilyen vízi jármű érkezik Magyarországra.

A következő évben pedig további tíz hajó jön a hazai felségvizekre. Az idén megérkező első tíz közül négy négyszemélyes, kettő hatszemélyes és négy nyolc férőhelyes lesz. Mindegyikben kétágyas kabinokat alakítanak ki, a fedélzeten kompletten berendezett konyha és fürdőszoba lesz, s a fedélzetről 360 fokos panorámát élvezhetnek az utasok.

Közben megkezdődött a Tiszán tizenkét kikötő építése is, és heteken belül lezárul a kiskörei központ építésének a közbeszerzése.

A közbeszerzési eljáráson nyertes francia Nicols cég gyártja és szállítja a magyarországi nyaralóhajókat. A társaság a nyugat-európai piacokon ismert, a termékei népszerűek.

A hajók 2020. május 1-jétől lesznek bérelhetők.

Az ezzel kapcsolatos foglalási időszak már ősszel elindul a nyaralohajozas.hu oldalon, Európa-szerte pedig a Nicols hálózatában és mintegy ötszáz utazási irodában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!