Európán keresztül

2017.08.29. 13:00

Az Orient Express 19. útja Párizstól Isztambulig és vissza

1883-ban kezdte meg nagy sikerű utazásait az Orient Express. Azóta számtalan utasának nyújtott életre szóló élményeket. A legnépszerűbb az 1920-as években volt.

A híres luxusutazás egyik állomása Budapest, ahova szombaton érkezett a szerelvény majd vasárnap indult tovább. Amíg a vonat várakozott vendégei a város látványosságait látogatták meg. A következő célpont Sinaia (Szinaja) volt. Románia egyik magashegyi üdülőközpontjában – a Peles-kastély, a román királyi család rezidenciája – a legnevezetesebb látványosság.

Az Orinet Expressen idén 98-an utaznak, Bruno Janssens, a vonat menedzsere, szerint az üdülés egy főre kilencezer euróba kerül, az ár mindent tartalmaz csak az alkoholos italok árát nem. A szerelvény tizenöt vagonból áll, a személyzet pedig negyvenen fő.

A luxusvonat 1883-ban indult első útjára. A gőzős Párizsból indult, átszelte az Alpokot és megpihent Budapesten, majd Bukarest felé indult tovább, de I. Károly román király, aki akkor a vonaton utazott, kérésére Sinaián is megállt a vonat. A román uralkodó pedig minden utast vendégül látott a Peles-kastélyban. Azóta hagyomány a sinaiai kastély meglátogatása. Érdemes is rászánni a kis sétát, mert gyönyörű a vidék, és igen látványos a „palota”.

Az Orient Express utasai között ismert és hírhedt személyiségek egyaránt megfordultak. Agatha Christie regényt is írt a vonatról Gyilkosság az Orient expresszen címmel, amelyet többször is megfilmesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!