ezekre érdemes figyelni

2020.06.28. 07:37

Árnyékot ad: tegyünk pergolát a kertbe!

A pavilonoktól eltérően a pergolák lábakon állnak, nyitott az oldaluk és nincs zárt tetőszerkezetük.

Forrás: Shutterstock

Romantikus hangulatú kertekbe egy faoszlopokból és tömör gerendákból ácsolt, kúszónövényekkel befuttatott pergola ideális. Toldalékként kivitelezett kerti kiülő esetén fokozottan ügyeljünk a főépítmény és a pergola harmóniájára. A minimál stílusú házakhoz illő letisztult fémszerkezetekhez távirányítóval működtethető vagy a napsütést és az esőt érzékelő automata kiegészítőket, pl. állítható dőlésszögű lamellákat és motorosan behúzható ponyvákat is kínálnak – írja cikkében a Lakáskultúra.

Nincs hova elvonulni a kertben a tűző nap elől?

Különállóan vagy előtetőként a házhoz csatlakoztatva, akár tetőteraszon is gyorsan felállítható egy pergola.

Ez a déli égövben évezredek óta használt egyszerű építmény megszűri az éles fényt, a tetejére felfuttatott növények (pl. örökzöldek, szőlő) pedig pár év múlva sűrű árnyékot vetnek.

A főleg akácból, esetleg tölgyből, bükkből, juharból készült természetes megjelenésű pergolák belesimulnak a kerti környezetbe. Beépítés előtt minden faanyagot kezelni kell rovar- és gombaölővel, majd a keményfák időjárással szembeni ellenálló képességét is érdemes fokozni színtelen lakkal, be eresz tővel vagy vastag lazúrral. Végül a váz látszó része tetszés szerint színre festhető vagy lekenhető vékony lazúrral.

Ha megfelelően lekezeljük, sokáig kertünk éke lehet a pergola
Fotó: Shutterstock

Ácsolt pergola összeszerelésekor a függőleges tartóoszlopokra keresztgerendákat erősítenek, amelyekre deszkapallóból méretre szabott, élükre állított tetőelemek – lamellák – kerülnek. Ezek a nap erejétől felmelegedve áramlásban tartják a levegőt, ami csökkenti a hőérzetünket.

A fixen rögzített lamellák dőlésszögét célszerű annak az időszaknak a napállásához igazítani, amikor a legtöbbet tartózkodunk a pergola alatt.

Egy lamellaállító szerkezetnek vagy egy elhúzható ponyvának köszönhetően a déli órákban vagy esőben sem kell bemenekülnünk a szellős pihenőhelyről. Kisebb kertbe a hangsúlyos ácsolt pergolánál légiesebb vas- vagy alumíniumszerkezetet válasszunk.

Tudta?

A hatályos építésügyi jogszabályok szerint a nyitott kerti pavilonok, lugasok, valamint a lábakon álló, oldalt nyitott kerti tetők tervét, illetve építését nem kell engedélyeztetni, sem bejelenteni. Előzőleg azonban érdemes tájékozódni a részletekről a helyi önkormányzatnál.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!