Nem jó a túl sok ülés

2020.10.26. 15:40

Álljon fel olykor az íróasztaltól az egészségéért!

Az ülőmunka egészségkárosító hatásairól nem lehet eleget beszélni. Az lenne az ideális, ha több órát töltene aktívan, mint amennyit ül, de a legtöbb esetben sajnos ez nem valósítható meg. Íme néhány tipp, hogyan tud kiszabadulni az irodai szék „rabságából”.

Forrás: Shutterstock

Aktivitásmérő

Az egyik legjobb beruházás mozgásszegény életmód mellett az aktivitásmérő csuklópánt, amelyet a nap 24 órájában viselhet. A legtöbb készülék figyelmezteti, ha ideje felállni egy kicsit átmozgatni magát. Illetve számolja a nap során megtett lépéseit – írja a Vasárnap Reggel, amelynek cikke azt javasolja, hogy tűzzük ki célként a napi 10 ezer lépést, ezzel már sokat teszünk az egészségünk megőrzése érdekében. Persze nem kell egyik napról a másikra elérni ezt a lépésszámot: a legtöbb lépésszámláló karkötő egyéni célokat tűz ki, és fokozatosan építi fel az elérendő mozgásmennyiséget.

Utazzon állva

A tömegközlekedésen szabályos tülekedés van az ülőhelyekért, itt az idő, hogy kiszálljon ebből a csatából. Ül eleget az irodában, utazás közben használja ki a lehetőséget, tegyen önmagáért és másokért – adja át a helyét az időseknek, és töltse az idejét állva. Fél óra állva utazással ki tud váltani nagyjából egyórányi ücsörgést a munkaasztala mögött. Arról nem beszélve, hogy jó pár extra kalóriát el tud égetni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!