ünnep zárt ajtók mögött

2020.11.30. 13:20

Virtuális adventi kalendáriummal segít a református egyház

A kalendárium kitáruló, virtuális ablakai mögött rövid történetek várják a járvány miatt jelenleg magányosan, vagy csak nagyon szűk körben élő és mozgó olvasókat.

Forrás: Shutterstock

„Gyerekkoromban sokszor kaptam csokikalendáriumot adventkor. Apró kis ajándékok az elrejtettségben. Vajon mi lapulhat az ablakok alatt? Ma sem tudom, hogy a gyártók fantáziátlanságából vagy a nyughatatlan természetemből adódott, de sosem adtam fel a reményt, hogy másnap a csoki helyett talán valami izgalmasabbat találok a perforált papírablak alatt” – írja Bella Violetta lelkipásztor első, adventi blogposztjában.

Bella Violetta lelkipásztor rövid blogposztokat ír az ünnep kapcsán
Fotó: Magyarországi Református Egyház

A református egyház rendhagyó adventi kalendáriumában rövid animációs filmekkel és néhánybekezdéses olvasnivalóval készül november 29. és december 24. között.

Az adventi időszak valamennyi napján, a reformatus.hu Facebook oldalára minden reggel hét órakor érkező, digitális adventi kalendárium ablakai mögött egy-egy rövid gondolatot és egy néhány perces olvasnivalót találhatnak majd az érdeklődők. A kommunikációs erőfeszítéssel a református egyház célja, hogy támogassák az emberek karácsonyra hangolódását.

„Az idei ünnepünk nagyon más lesz, mint eddig bármelyik korábbi. Be kell zárkóznunk, el kell bújnunk – sokszor még a szeretteink, barátaink, kollégáink elől is. Szeretnénk segíteni az olvasóinknak abban, hogy felismerjék: nincsenek egyedül. Ebben a rendkívüli időszakban is közösségbe várjuk őket – még ha furcsa, digitális közösségbe is. Fedezzük föl együtt, hogy a karácsony, Jézus születésének az ünnepe ilyen módon is lehet különleges és szép” – mondta el a kampányról Fekete Zsuzsa, az egyház kommunikációs vezetője.

A naponta jelentkező videókat Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező készíti, a rövid blogposztokat pedig Bella Violetta és Bella Péter református lelkipásztorok írják.

Melinda ma már szinte állandó résztvevője a református egyház kommunikációs kampányainak. Érzékeny, részletgazdag és elgondolkodtató filmjeivel és grafikai munkáival több adó egyszázalékos, valamint a tavalyi karácsonyi kampányt is támogatta már.

Bella Violetta és Bella Péter mindketten református lelkipásztorok. Péter a Győrújbarát-Ménfőcsanaki Református Missziói Egyházközséget vezeti, Violetta pedig a Győrszemerei gyülekezetben és a Győri Egyetemi Lelkészségen szolgál. Az elmúlt kilenc évben közösségeket, templomot és gyülekezeti házat is építettek. A kampányhoz csatlakozásról Violetta így ír: „Átvirrasztott, szülészeten töltött éjszaka olvastam először Vuhan városáról és valami ott induló rejtélyes vírusról a legegzotikusabb apróbetűs hírek között. Másnap megszületett Sebestyén fiunk. Azóta valami nagyon furcsa párhuzamban zajlik az én életem nagy átalakulása és a világé. Veszteségek és nyereségek, kétségek, félelmek, örömök és megkönnyebbülések, remény. Abban reménykedem, hogy az hogy kizökkentett bennünket Isten a szokásos kerékvágásból utat nyithat mélyebbre jutni Őhozzá és önmagunk felé.”

Péter hozzáteszi: „Ebben a különös, kiszámíthatatlan évben elképzelni sem tudom, milyen lesz az advent és a karácsony. Reménységem az, hogy minden nehézség ellenére a lényeghez kanyarodunk vissza a próbák között – ebben próbálom meglátni a feladataimat és hozzátenni azt, ami kikristályosodott.”

Bella Péter lelkipásztor gondolataival segíti a karácsonyi készülődést
Fotó: Magyarországi Református Egyház

A Magyarországi Református Egyház 2020-as adventi kalendáriuma elérhető az egyház hivatalos Facebook oldalán.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!