van más megoldás

2020.02.22. 16:23

A tűző napnál is veszélyesebb a szolárium

Az ultraibolya-túladagolás növeli a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulását és az sem igaz, hogy pótolni lehet vele a téli D-vitamin szükségletet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: nd3000

Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai apján évente tízezerrel nő a melanómával és négyezerrel a nem melanóma típusú bőrdaganattal diagnosztizáltak száma. A bőrrák leginkább az 50-es éveikben lévő, és azokat már túllépőket érinti.

A melanóma a rákos megbetegedés egyik legkomolyabb típusa, és gyakran halálos. A leggyakoribb tünetek a meglévő anyajegy elváltozása vagy a bőr felületén megjelenő kitüremkedés fejlődése. A világosabb bőrűek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Kuroli Enikő patológus, bőrgyógyász szakorvos, a Semmelweis Egyetem tanára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a fiatal nők esetében a melanóma kialakulásának elsődleges oka a gyakori szoláriumhasználat.

Kiemelte,

„a szoláriumban ultraibolya-túladagolást kapunk. Szoláriumozáskor hússzor annyi UV-sugárzás éri a bőrünket, mintha ugyanannyi időt töltenénk a tűző napon”.

A bőrgyógyászok a tinédzsereknek nem javasolják aknés bőr kezelésére a szoláriumot, sokkal természetesebb megoldás a napfény, és nem teszik ki a bőrüket magas dózisú UV-sugárzásnak – tette hozzá a bőrgyógyász szakorvos. Magyarországon a szabályok értelmében a tizennyolc év alattiak nem is vehetik igénybe a szoláriumszalonok szolgáltatásait.

A bőrgyógyász szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy

a szolárium használata a fehér bőrűek számára egyenesen gyilkos.

„A fehér bőr attól fehér, mert nem tartalmaz kellő melanint. A melanin hivatott arra, hogy a káros UV-sugarakat elnyelje” – mondta Kuroli Enikő.

A szolárium barnaságot okozó hatása kétféle. Egyrészt a szolárium által kibocsátott UV-sugárzásban dominánsan jelen lévő A sugarak azonnali barnulást eredményeznek, mivel ezek a sugarak aktiválják a meglévő melaninpigmenteket. A késleltetett barnulást a B sugarak okozzák.

Kuroli Enikő azt is hangsúlyozta, hogy

az az állítás, mely szerint a szoláriumozás D-vitaminnal tölti fel a szervezetünket, hamis.

A D-vitamin szintéziséhez B sugarak kellenek, a szolárium 95 százalékban pedig A sugarakat bocsát ki. Hozzátette, D-vitamin-szükségletétünket inkább egészséges táplálkozással érjük el, fogyasszunk tojássárgáját, gombát, májat, tejet, lazacot.

A bőrgyógyászit társaság emellett azt javasolja, hogy az egészséges felnőttek szeptembertől áprilisig igyekezzenek csepp vagy kapszula formájában 1500–2000 nemzetközi egységnyi D-vitamint szedni.

A bőrgyógyász szakorvos elmondta, aki mégis a szolárium mellett dönt, annak ajánlott a fényvédő krém használata, illetve a szem eltakarása is.

Az önbarnító készítmények azonban szerinte veszélytelenebbnek tekinthetők, és egyre népszerűbbek.

A készítmény dihidroxi-acetont (DHA) tartalmaz, amely barna színt kölcsönöz a bőr legfelső rétegének. A modern önbarnítókban egyébként kisebb koncentrációban alkalmazzák a DHA-t, mint régebben. Ez alapján kijelenthető, hogy az önbarnítókkal nyert barnaság nagy valószínűséggel kevésbé veszélyes, mint a szoláriumozás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!