Bogyók és pirulák

2019.01.20. 09:49

A modern gyógyszerekre esküszünk

A sokat bírált homeopátia helyett korszerű terápiás eljárásokat választ a többség.

A Magyar Idők cikkében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének országos reprezentatív kutatásának eredményeit ismerteti. Mint írják: a kutatás alapján a magyarok túlnyomó többsége bízik a modern terápiákban: a válaszadók több mint 90 százaléka komoly betegség esetén biztosan használna új, modern fejlesztésű innovatív gyógyszereket.

A lap idézi Holcha­cker Pétert, az AIPM igazgatóját, aki szerint a magyarok többsége érti a modern, innovatív terápiák jelentőségét, és szükségesnek tartja, hogy az állam biztosítsa ezekhez a gördülékenyebb hozzáférést.

Az új fejlesztésű gyógyszerek ugyanis hatásosabbak a korábbi készítményeknél,

korábban nem kezelhető betegségekre is használhatók, így a legmodernebb terá­piák gyorsabb társadalombiztosítási bevezetése betegek ezreinek gyógyulását, életminőségének javítását segíti.

A felmérésben szóba kerül a gyógyulásra használt különböző házi módszerek alkalmazása: noha 48 százalék jelezte, hogy komoly egészségügyi helyzetben is megfontolná ezek kizárólagos használatát, ugyanakkor 36 százalék csak kiegészítőként venné őket igénybe, 25 százalék pedig egyáltalán nem támaszkodna rájuk súlyosabb betegség esetén – foglalja össze az adatokat a cikk.

Hangsúlyozzák, hogy a homeopátiás készítmények elutasítottsága a legmagasabb: a válaszadók 46 százaléka biztosan nem használna ilyet, mindössze harmaduk jelezte, hogy kiegészítőként szedné őket, kizárólagos használatukat pedig 19 százalék fontolná meg. A modern orvostudományi kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhető gyógymódok elutasítottsága minimális: mindössze a megkérdezettek 7 százaléka jelezte, hogy nem élne ilyen megoldásokkal.

A teljes cikk a Magyar Idők oldalán olvasható.

Borítókép: illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!