Viszlát, diétacsapda!

2018.05.03. 12:46

A lelki tényezők is fontosak a fogyásban

A megfelelő étrend betartása csak az egyik lépés.

Bár a fogyókúra sikere nagyban függ a helyes táplálkozástól és a rendszeres mozgástól, de a lelki tényezők legalább ennyire fontosak. A Vasárnap Reggel egy cikkbe összegyűjtötte, mire kell figyelnie.

Le a kifogásokkal!

Az eredményes súlycsökkentéshez teljes életmódváltásra van szükség, amibe beletartozik a megfelelő táplálkozás és a rendszeres sport is. Ám a diéta legnehezebb része talán a gondolkodásunk átalakítása... Első lépésként tehát hagyjon fel a kifogások ismételgetésével!

„Majd holnap elkezdem a fogyókúrát..!” – Ne halogassa: ha végre elhatározta, hogy életmódot vált, vágjon bele azonnal! Már este tegyen egy tempós, 30 perces sétát, vacsora közben pedig messziről kerülje el a szalámis kenyeret.

„Nincs időm sportolni” – Ez az egyik leggyakoribb kifogás. Számoljon csak utána, mennyit tévézik egy nap! Nos, kezdetnek elég, ha az esti műsor alatt tornázik egy keveset, de még jobb, ha a film helyett betesz egy fitnesz-DVD-t. Ha nem tölt sok időt a készülék előtt, akkor írja össze a heti teendőit, és nézze meg, hol tudna legalább 20 perc helyet szorítani a napi mozgásnak.

„Úgysem fog sikerülni, már egy csomó diétát kipróbáltam!” - A káposztaleves-kúra és más „csodadiéták” valóban nem eredményeznek sikert, csak jojóeffektust. A fogyás titka a teljes életmódváltás!

Tartson ki a célig!

Ha szeretné leadni a pluszkilókat, tűzze ki a célt, és határozza meg az ahhoz vezető lépéseket. A diéta során egy időre megállhat a fogyás, de erős hittel átvészelheti a holtpontot! Bízzon abban, hogy végül eléri a kívánt testsúlyt, és akkor se térjen vissza a régi, rossz szokásaihoz, ha pár hétig nem mozdul lefelé a mérleg nyelve!

Jó tanácsok a diétacsapda ellen

1. Megszokás

A csapda: Esténként általában a tévé előtt elnyúlva nassol. Ez az ön kis rituáléja, amely szervesen hozzátartozik a mindennapjaihoz.

A megoldás: Egy-két hétig próbáljon meg nem tévézni esténként, inkább olvasson, hímezzen, rajzoljon, fessen, vagy találkozzon a barátaival!

2. Az étel mint jutalom

A csapda: Gyerekkorában sokszor jutalmazták édességgel, ezért manapság is úgy érzi, hogy megérdemli a finom, ám kalóriadús falatokat, ha mondjuk keményen végigdolgozott egy napot, vagy dicséretet kapott.

A megoldás: Keressen más jutalmakat! Mit szólna például egy illatos, forró fürdőhöz, egy csésze különleges teához, esetleg egy új, csinos felsőhöz vagy egy kellemes masszázshoz?

3. Stressz

A csapda: A feszült helyzetek ellenszereként sokan alkalmazzák a kalóriadús ételeket és az édességeket.

A megoldás: A stressz legjobb ellenszere a sport, ha egyszer kipróbálja, meglátja, tökéletesen működik majd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!