könnyebb hétköznapok

2019.06.25. 16:56

A kutya is jelezheti gazdájának, ha glutén van az ételben

Amerikában néhány éve már dolgoznak ilyen kutyák, Magyarországon azonban első alkalommal képeznének ki ebet, aki egy kislány mindennapjait könnyítheti meg.

Forrás: Ripost

Fotó: Mikus Kata

Amerikában néhány éve kezdtek el dolgozni olyan kutyák, melyek kiszagolják a glutént az ételekben. Számuk még ma sem lehet több nyolcvannál. Hamarosan Magyarországon is lehet már ilyen kutya. Gofree egy 10 éves cöliákiás kislány, Emma mindennapjait fogja megkönnyíteni azzal, hogy kiszagolja a glutént az ételekben.

A cöliákia a gluténérzékenység legsúlyosabb formája.

A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét.

Ha a magyarok most elsajátítják a módszert, több glutén-jelző kutyát képezhetnek ki Magyarországon.

Sziklai Bengyel Nóra, Gofree oktatója autista kisfia révén már korábban kapcsolatba került segítő kutyákkal és a NEO Segítőkutya Egyesület önkéntes munkatársaként sok segítő kutya kiképzésében vett részt.

„Személyesen érintett vagyok a témában, ugyanis a 10 éves kislányom, Emma cöliákiás” – mondta a Ripostnak Nóra. A cöliákia miatt szigorúan gluténmentesen kell étkeznie a kislánynak, már az is problémát okoz, ha egy étel nyomokban tartalmaz glutént. Így étkezni nem könnyű a hétköznapokban, ha pedig valahová el szeretnének menni, az rendkívüli körültekintést igényel. Ezért az anyuka maga kezdett utána járni, hogyan lehet gluténjelző kutyát kiképezni.

Az egyesület önkéntes alapon képzi ki a segítő kutyákat, de mivel most egy külföldi mesterképző segítségére is szükség van és gyakran kell külföldre is utazni, támogatókat keresnek, hogy Magyarországon is megvalósulhasson ez a képzés. Nem csak Gofree képzéséről van szó, mert ha egy gluténjelző kutyát sikeresen kiképeznek és maga az oktató is megtanulja a módszert, akkor további kutyákat képezhetnek ki erre a célra.

Az Egyesületet és Gofree képzését itt lehet támogatni: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület, számlaszám: 14100608-18151749-01000001. Az átutalás közleményében tüntesd fel: GOFREE

Borítókép: Emma és leendő segítője Gofree

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!