Háztáji finomságok

2019.05.20. 08:32

A Kárpát-medence sajtkészítője szerint a lelkesedés íze benne van a sajtban

A gyergyótekerőpataki Bálint Attila és felesége alkotásnak élik meg a kézműves sajtok készítését.

2019 januárjában, a budapesti Vajdahunyad várában tartott Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon a gyergyótekerőpataki Bálint Attilát választották a 2018-as évben a Kárpát-medence legjobb sajtkészítőjének – számolt be róla akkor a Hargita Népe portál. A sajtmesterről most a " target="_blank" rel="noopener">Kárpát-expressz készített riportot, melyben a családi vállalkozást vezető férfi elárulta: gazdálkodó családban nőtt fel, két-három tehén mindig volt az istállóban, de a tejet csarnokba adták le. A feldolgozása akkor kezdődött, amikor Attila felnőtt férfivá érett.

A műsorban ismertették: Bálinték vállalkozása valóban családi. Nem volt alkalmazott akkor sem, amikor huszonöt literes fazékban készült a sajt, és most sincs, amikor megtelik a kétszáz literes rézüst. Tizennyolc szarvasmarhából tíz fejős, és a tejükért cserében ellátásukról kell gondoskodniuk a gazdáknak. Az idősek inkább a kinti munkákat, míg a fiatalok a sajtkészítést, értékesítést végzik.

Attila párja úgy fogalmazott, számukra a sajtkészítés a feszített tempó ellenére nem munka, hanem igazi alkotás. „Nem szokványos dolog szerintem, főleg hogy ennyiféle sajtot készítünk: nem csak egy típusra vagyunk ráállva, minden nap örömmel tölt el, hogy valami újat alkotok.

Mert két sajt sem tud egyforma lenni, főleg a kézműves sajtoknál.

Mindig valami újat látok benne” – magyarázta.

Erzsébet és Attila azt a felfogást követi, hogy a jó sajtnak a titka a jó alapanyag: az egészséges tehénből tisztán kifejt tej. Az ember pedig szeresse amit csinál, mert ha ímmel-ámmal csinálja, az megérződik a sajton is – vélekednek.

A lelkesedés íze benne van a fűszeres, a füstölt, az érlelt sajtok mindegyikében, akárcsak az általuk készített joghurtban, vajban, savanyútejben, túróban

- amelyekért 2019 elején a jelentős elismerést odaítélték nekik.

A műsorban az is elhangzott, hogy Attiláék megosztják sikerüket: a sajtkészítő társakkal együtt örültek a díjnak, hiszen úgy tartják, a kis vállalkozások nem orrolhatnak egymás sikerére, össze kell fogniuk. Ebből a szemléletből született a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete is, ahol huszonegyen találkoznak negyedévente a szakmáról beszélgetni, sajtmustrát tartani.

Borítókép: Bálint Attila sajtkészítő és párja, Bokor Erzsébet. Részlet a Kárpát-expressz 2019. május 19-i adásából

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!