Olvasói szavazás

2018.12.27. 11:30

A karácsony még mindig Jézus születése, a szeretet és a család ünnepe

Bár olvasóink túlnyomó része abban reménykedett, hogy idén karácsonykor végre hólepel borítja majd a tájat, az ünnep három napját sajnos csak a szél és eső jellemezte. Reméljük azonban, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére is szeretetben és boldogságban teltek ezek a napok mindenki számára.

Tevel, 2015. december 20. A csobánolás egyik szereplõje, a Király (k), elõtte a Királyszolga viszi a betlehemet a Tolna megyei Tevelen 2015. december 20-án. A bukovinai székelyek betlehemes játéka a csobánokról, azaz hegyi pásztorokról elnevezett csobánolás, amely szerepel a szellemi kulturális örökség nemzeti listáján. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

Karácsonyi szavazásunk összeállításakor arra voltunk kíváncsiak, vajon mit jelent ez az ünnep ma, a 21. század második évtizedében az embereknek.

Olvasóink többsége, több mint fele (54%) elsősorban a családi összetartozás, az egymás iránti szeretet ünnepét üli meg, éli meg ilyenkor. Ez a szép eredmény bizonyára visszaigazolása annak a számos szociológiai kutatásnak, amelyek szerint népünk életében a legfontosabb tényező a család, a legnagyobb érték pedig a gyermek. Csak azt tudjuk kívánni minden magyarnak az óév végéhez közeledve, hogy az új esztendőben is maradjon meg ebben az életpárti értékrendben, és töltsön minél több minőségi időt a családjával, a gyermekeivel.

Nyilvánvalóan nincs ellentmondásban a fentiekével azok álláspontja sem (25%), akik a karácsonyban – annak eredeti, bibliai üzenetével összhangban – elsősorban Isten irántunk megnyilvánuló szeretetét ünneplik. Ők hitük szerint minden bizonnyal úgy vélik, hogy tökéletlen emberi mivoltunkból fakadóan képtelenek vagyunk az egymás iránti önzetlen szeretetre, és ez a szeretetlenség elválaszt minket a világot teremtő és az embert önzetlenül szerető, tökéletes Istentől. Ők úgy vélik, ezt a szakadékot csakis úgy tudjuk áthidalni, ha hittel elfogadjuk az első karácsonykor Jézus Krisztusban emberi testet öltött Istent, aki az első húsvétkor ő maga ment fel a keresztre, hogy meghaljon értünk, bűnhődjön helyettünk a szeretetlenségünk miatt. Ahogy az evangéliumok evangéliuma is mondja: „Úgy szerette Isten e világot, hogy egyszülött fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3,16)

[eweb-voting id="1342327"]

Olvasóinknak csupán kis része az (7%), amelyik leginkább az ünnep külsőségeiben tudja megfogni a karácsony üzenetét. Nekik karácsonykor elengedhetetlen a fenyőfa, a gyertyafény, a terített asztal, az ajándék. (Adja az ég, hogy mindnyájunknak mindig ilyen karácsonyunk legyen, és ne kelljen sohasem nélkülöznünk, ne jöjjenek ránk nehéz, vészterhes idők!) Mégis minden bizonyossággal elmondhatjuk róluk – feltehetően nem tiltakoznának a megállapítás ellen -, hogy valószínűleg nekik sem mellékes a család, a szeretet és talán még Jézus születése sem. Hiszen mit érne az ajándék, ha nem kapnánk valakitől vagy nem adnánk valakinek, mit érne a feldíszített fenyőfa, hanem lenne kivel énekelni körülötte, vagy mit érne a sok ünnepi finomság, ha nem lenne kivel megosztani azt?

Végezetül nem tagadjuk, hogy meglepett minket: olvasóink valamivel több mint tizede (13%) elutasította a karácsony jelentésére vonatkozó kérdésünket. Pontosabban azt a választ jelölték meg a felkínált lehetőségek közül, amelyik szerint nem érdekli őket ez az ünnep. Reméljük, ha mást nem, legalább arra alkalmasak voltak ezek a napok számukra, hogy kipihenjék a munkás hétköznapok fáradalmait. De még inkább reméljük, hogy kétkedésüknek hangot adó válaszuk ellenére az elmúlt napokban mégiscsak rátalálták a karácsony csodájára, vagy ha most nem, egyszer majd rátalálnak arra.

Borítókép: A csobánolás egyik szereplője, a Király (k), előtte a Királyszolga viszi a betlehemet a Tolna megyei Tevelen 2015. december 20-án. A bukovinai székelyek betlehemes játéka a csobánokról, azaz hegyi pásztorokról elnevezett csobánolás, amely szerepel a szellemi kulturális örökség nemzeti listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!