Közvélemény

2020.11.08. 10:31

A fiatal muszlimok szerint a saría fontosabb, mint a befogadó ország törvényei

A lakosság és a szekularizmus viszonyát vizsgáló felmérés szerint a fiatal muszlimok több mint fele vélekedik így. Ráadásul a négy évvel korábbi felméréshez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik ezt gondolják.

Indonesian Sharia policemen look on during a public caning punishment of 36 men at a Mosque in Meulaboh on the west coast of Aceh province on February 12, 2016. Aceh is the only province in the world's most populous Muslim country that is allowed to implement Islamic Sharia law. AFP PHOTO / Chaideer MAHYUDDIN (Photo by CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Chaideer Mahyuddin

Az Ifop francia közvéleménykutató intézet felméréséből az derül ki, hogy a muszlim fiatalok jelentős része osztja azt a nézetet, amely szerint a vallási előírásaiknak elsőbbséget kell élvezniük a francia törvényekkel szemben – ismerteti a Valeurs Actuelles hetilap cikkét a V4NA hírügynökség.

A felmérést online bonyolítotték le, és a 15 éves és annál idősebb francia és muszlim lakosok véleményét egyaránt kikérték.

Az Ifop által közzétett adatokból látszik, hogy a 25 évnél fiatalabb franciaországi muszlimok 57 százaléka úgy véli, az iszlám mindent átfogó és örök érvényű törvénye, a saría fontosabb, mint a Francia Köztársaság törvénye. Ez az arány négy évvel ezelőtt, 2016-ban még csak 47 százalék volt. Az összes muszlim esetében ugyanez az arány egyébként 38 százalék a friss adatok szerint.

📊🇫🇷 A l’occasion de la remise de ses „Prix de la laïcité”, le " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@comitelaicite a commandé á @IfopOpinion une enquête sur le rapport des Français á la #laïcité et la place des religions dans la société

En voici les résultats exclusifs ⬇️ pic.twitter.com/vlRM9ZshJ8

Még szembetűnőbbek az arányok, ha megnézzük a katolikus lakosság válaszát. Közülük mindössze 15 százaléknyian helyeznék előtérbe a vallást a francia törvényekkel szemben. A felmérés szerint a muszlimok kétharmada nem ért egyet azzal, hogy a szólásszabadság jegyében a tanárok vallási alakok karikatúráit mutassák meg a diákjaiknak, míg a francia emberek 75 százalékának nincs ez ellen semmi kifogása.

Hasonlóan nagy különbségek vannak a muszlim és a katolikus, illetve a magát nem vallásosnak tartó lakosság véleménye között a vallási jelképek viselését és az arab nyelv iskolai tanítását illetően is: míg a muszlimok mindkettőt helyeslik, addig a katolikusok és azok, akik nem vallásosak, mindkét elképzelést hevesen ellenzik.

Az Ifop igazgatója, François Kraus a felmérés kapcsán arra figyelmeztet, hogy

ezek a vélemények mind a fundamentalista ideológiából erednek, amely természetesen kisebbségben van a muszlimok körében, de sok követője van a fiatalok között.

A közvéleménykutatás eredménye azonban nemcsak azért aggasztó, mert rámutatott a muszlimok és a többi francia állampolgár közötti egyre nagyobb szakadékra, hanem azért is, mert az is kiderült, hogy a fiatalok az idősebb korosztálynál sokkal kevésbé tartják fontosnak a szekularizmust, vagyis a dolgok világi szemléletét, vallástól függetlenül. A fiatal muszlim generáció tehát nagyobb hangsúlyt fektet a vallásra és az iszlám törvényeire, mint az idősebbek.

Jó példa erre, hogy a 25 éven aluliaknak csak a 43 százaléka támogatja a francia Iszlamofóbiaellenes Egyesület (CCIF) feloszlatását Franciaországban, szemben a 35 éven felüliekkel, akiknek a 71 százaléka egyetért a döntéssel. Hasonlóképpen vélekednek arról, hogy viselhetnek-e fejkendőt azok a szülők, akik osztálykirándulásra kísérik el gyermekeiket. A felmérésből kiderül, hogy a 25 éven aluliak több mint a fele (53 százalék) támogatja ezt, míg a megkérdezett 35 év felettieknek csak alig 19 százaléka ért egyet ezzel. François Kraus szerint ez azért van, mert a vallást manapság a fiatalok az identitás részének tekintik, amit szerintük nem lehetne kritizálni, ahogy a másik ember bőrszínét vagy politikai véleményét se.

Borítókép: Muszlim saríarendőrök egy indonéziai mecset udvarán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!