öko

2021.03.26. 11:00

Milyen lesz a jövő kertje?

A kertészetben is célszerű alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

Forrás: Shutterstock

A kertdizájnerek minden szezonban rendszeresen közzéteszik a modern kertről alkotott elképzeléseiket. Az utóbbi időben a környezetvédelem itt is jelentős szerepet kapott. A saját kertünkben kis változtatásokkal is követhetjük a trendet, és sokat tehetünk közben élővilágunk védelméért – írja a Vasárnap Reggel.

Megfontolandó

A világszerte tapasztalható felmelegedés következtében hazánkban is egyre forróbbak a nyarak, és a hosszú aszályos időszakokat nemritkán felhőszakadások követik. Örökké szomjas növények helyett ültessünk a szárazságot elviselő, illetve a nedvességet raktározni képes fajokat: kaktuszokat, pozsgásokat, sziklakerti növényeket és díszfüveket. Tűző napnak kitett balkonon kipróbálhatjuk a sokvirágú minipetúniát, a melegkedvelő bíbor kakastaréjt és a hazai nemesítésű narancspiros Arrabona fajtát. Öntözéshez gyűjtsünk esővizet, továbbá készüljünk fel a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék megfelelő elvezetésére.

A beporzó rovarok védelmében

Gyümölcstermő növényeink szinte kivétel nélkül idegen megporzásra szorulnak. A porzást végző rovarok állománya vészesen csökken, de a nektárforrásul szolgáló, dísznövényként is mutatós mézontófűvel (facélia), méhbalzsammal, fűszer- és gyógynövényekkel (például levendula, kakukkfű), valamint az egész nyáron át virágzó cserjékkel (például nyári orgona) kertünkbe vonzhatjuk őket. A méhek nagyon érzékenyek a növényvédő szerekre, ezért a környezethez alkalmazkodó, permetezés nélkül is bőven termő gyümölcsfákat telepítsünk!

Minden, ami a természetes

Alakítsunk ki ökokertet vagy klasszikus parasztkertet, amelyben a tudatosan összeültetett dísz-, haszon-, fűszer- és gyógynövények kölcsönösen óvják egymást. Kerti doktorként működik például a sarkantyúka, a facélia, a kapor, a büdöske, a levendula, a vörös- és a fokhagyma. Kemikáliák helyett segíthet a csalánfőzet. Használjunk szerves trágyát és komposztot, mulccsal pedig megelőzhetjük a gazosodást. A díszkertben nem kell mindenáron angol gyepre és szabályos szegélyekre törekedni. Vessünk méh- és lepkebarát „virágos rét” fűmagkeveréket, továbbá hagyjuk, hogy a növények túlnőjenek az ágyáshatárokon.

Darázsgarázs és süntanya

A változatos virágméretű növényfajok beporzásában nélkülözhetetlenek a nem támadó vadrovarok, amelyek löszfalak, vályogházak és nádtetők híján nem találnak alkalmas költőhelyet a városi kertekben. Kerti kiegészítőket forgalmazó darázsgarázst vásárolhatunk a számukra, vagy magunk is készíthetünk ilyet 3–15 mm átmérőjű, legalább néhány centi hosszú csövekből (például nádból) és bármilyen kifúrható anyagból (például tűzifakugliból). A sünöknek pedig egy ághalom is jó búvóhelyül szolgál.

Kültéri nappali a teraszon

A kültéri nappaliban, erkélyen, teraszon az ülőgarnitúra és egy asztal mellett más bútorok is helyet kaphatnak. Ezek és a stílust adó tetszőleges kiegészítők (például párna, takaró, szőnyeg, gyertya, lámpás, kaspó) akár évszakonként vagy évenként újakra cserélhetők, a növénykiültetések azonban általában hosszú távra szólnak. Egy városi sorház teraszát körbevehetjük örökzöldekkel, valamint lombjukkal díszítő cserjékkel vagy évelőkkel. Szűkös helyre inkább több kis termetű növényt válasszunk. Egy kertes háznál eleve adott a zöld környezet, a kültéri nappalinak használt teraszt ámpolnából lecsüngő, dézsás és támasztékokra futtatott növényekkel tehetjük még vonzóbbá.

Függőleges kert

Csúf palánk vagy csupasz fal dekoratív eltakarására praktikus megoldás a függőleges kert. A vázszerkezetet kialakíthatjuk lécekből vagy raklapból, de készen is vásárolhatunk paneleket. Házilagos kivitelezés esetén a komposztból és virágföldből kevert ültetőközeget tőzegmohával és tyúkhálóval kell rögzíteni, zsebes változatoknál erre nincs szükség. Fontos, hogy a zsebek szellőző anyagból, például nemezből készüljenek, máskülönben a gyökerek rothadásnak indulnak. A beültetéshez ideálisak a sekélyen gyökerező, kis termetű, valamint a lecsüngő növények. Az a fő szempont, hogy hasonló talaj-, tápanyag-, öntözési és fényigénnyel bíró fajokat társítsunk. Rendszeresen locsoljuk és tápoldatozzuk, illetve szükség szerint metsszük és ritkítsuk őket. Vertikális kertünkben egyebek között fűszer- és gyógynövényeket, szamócát, konyhakerti növényeket nevelhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!