Járvány

2020.11.06. 13:06

A maszk miatt sokan lemondanak a vendéglői élményről

A vendéglősök elfogadják a járvány megállítását célzó védelmi előírásokat, ezzel együtt úgy tapasztalják, hogy a vendégek komfortérzetét zavarja az étkezések között előírt maszkhasználat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pedro Talens

A pótolhatatlan veszteségekkel sújtott turizmusban a belföldi szolgáltatók némiképp fellélegezhettek a járvány szorításából a nyáron, a felmérések szerint a magyarok idén is a Balatont és környékét választották a legtöbbször. A fővárosi szolgáltatókhoz képest a tó körüli cégeknek ugyan kedvezőbben alakult a két hullám közé sűrített üdülési főszezon, a második hullám téli szakaszában viszont kérdéses, lesz-e nyitva hagyományos étkezőhely.

Továbbra is követik a jogszabályi előírásokat a balatoni vendéglátósok, és bár az eddig elszenvedettnél nagyobb forgalomcsökkenéssel számolnak az év végére, többségük nem húzza le a rolót, mert vannak vendégek a Balatonnál.

Megértik, elfogadják a járvány megállítását célzó védelmi előírásokat, ezzel együtt úgy tapasztalják, hogy a vendégek komfortérzetét zavarja az étkezések között előírt maszkhasználat, sokan felemlegetik, hogy a vendéglői asztaloknál ülve fogyasztó kisebb társaságokhoz képest vannak más olyan, nyilvános, zárt helyek, ahol sokkal inkább szükséges lenne az arcmaszk használatának kötelezettsége, például egyes szolgáltatóhelyeken – fejtette ki a Magyar Nemzetnek a Kereskedők és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) veszprémi elnöke.

Vágó Péter hangsúlyozta, hogy minden vendég tisztában van a nyitvatartás­ra, a távolságtartásra és a maszkhasználatra vonatkozó újabb korlátozások céljával, és a többség elfogadja, hogy az országos védekezés a kényelmes éttermi időtöltést is mindenki esetében érinti, de azért akadnak hátrányos helyzetek.

Terített asztal mellett nagy dolgok szoktak történni, például jelentős üzleti megállapodások születtek, ám ebben az arcmaszkos időben ez elfeledhető szokás lett. Ismeretlen üzletemberek nem ülnek egymással szemben arcmaszkban – magyarázta megkeresésünkre az egyik szigligeti étterem tulajdonosa. Sőt, ismerkedésre se alkalmasak ezek a körülmények, gondoljon csak arra, egy fiatal lány hogyan mosolyoghat rá egy fiúra arcmaszkban – tette hozzá Bakos Attila.

Bezártam, de nem a szigorító intézkedések, hanem a betérő vendégek egy részének renitens viselkedése ­miatt. Én se vállalom, és a felszolgálóink sem vállalják a velük szembeni konfrontációt. Ma délelőtt egy fiatal házaspárt próbáltak megkérni a maszk viselésére a kollégák, sajnos eredménytelenül. A vita az üzletből való távozásukkal ért véget – példázódott a kínosabb maszkos esetekről Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos.

Valóban, általánosan előfordulnak feszült helyzetek több helyen. Viszont tudok olyan vendéglátósokról is, akik ezt úgy oldották meg, hogy az üzletük bejáratánál steril arcmaszkokat, mellé egy perselyt raktak ki. A vendégek annyit raknak bele a maszkért cserébe, amennyit akarnak, azt ugyanakkor jó tudni, hogy a befolyt pénzt az egyik szeretetszolgálatnak ajánlják fel – ezt már Kertész Rezső, a Kisosz somogyi elnöke fűzte hozzá a beszélgetésben.

Szerettük volna megkérdezni a balatoni diszkóüzemeltetőket is arról, mit szólnak a szórakozóhelyek bezárásáról szóló kormánydöntéshez, ám a tó északi oldalán november elején nem találtunk nyitva tartó táncos-zenés szórakozóhelyet, míg a Siófokon főszezonon kívül ilyenkor is üzemelő kocsmák képviselőit nem sikerült megszólaltatni a témában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!