Ország-világ

2020.09.02. 11:46

Izgalmas kísérlettel kampányol a maszkviselés mellett Győrfi Pál (videó)

Csupán egy pulzoximéter kellett hozzá.

Bár jó néhány hónapja velünk van a koronavírus, a tudósok sajnos még nem találtak rá a hatásos vakcinára.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ne védekezhetnénk valahogy ellene. Az egyre növekvő napi esetszámokat nézve épp ideje felidézni, mit tehetünk a saját és mások egészsége érdekében –

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője segít nekünk ebben.

 • Fizikai távolságtartás: ha zárt helyen vagyunk, idegenek között, húzódjunk távolabb, és tartsuk meg az egy-másfél méteres távolságot!
 • Alapos kézmosás, fertőtlenítés: minimum húsz másodpercig, szakszerűen érdemes kezet mosni – rengeteg múlhat rajta.
 • Maszk: nem lehet elégszer elmondani, de hordjuk! Másokat és magunkat is védjük vele. (De csak akkor,ha helyesen viseljük: takarja az orrunkat és a szánkat is!) A fiatalok hiába gondolják azt, hogy rájuk nem veszélyes a vírus, még ha ők akár szinte tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel meg is ússzák, a fertőzési láncok igen hamar eljuthatnak az idősebb emberekhez, krónikus betegekhez, akiknek az élete is lehet a tét. Közös érdekünk is tehát, hogy viseljük, amikor csak a józan ész úgy diktálja.
 • A szövetmaszkok is alkalmasak arra, hogy a köhögéskor, tüsszentéskor a levegőbe kerülő nyálcseppeket felfogják. És természetesen a sebészi maszkok is védenek, és a levegőt is átengedik. Győrfi Pál ezt egy kísérlettel is bizonyította: egy úgynevezett pulzoximéterrel megmérte, mennyire kap levegőt a maszk alatt. A vér oxigéntelítettségét mérő szerkezet ideális esetben 96 százalék fölötti értéket mutat: ez azt jelenti, hogy elegendő oxigén van a vérben.
 • Győrfi Pál véroxigénszintje a maszk felvétele előtt 99 százalék volt – és ez azután sem változott, hogy feltette a maszkot.
 • Fontos viszont azt tudni, hogy ha valaki szelepes maszkot visel, és esetleg elkapta a vírust, akkor a szelepen keresztül megfertőzheti azt, aki a közelébe kerül – éppen ezért ezeket a maszkokat érdemes meghagyni azoknak, akik tudják, mikor és hogyan kell őket használni.
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!