dizájnos

2020.06.01. 07:14

Díszítsük a lakásunkat újjáfestett bútorokkal!

A bútorok, akárcsak az emlékek, az évek alatt megkopnak, mégis ragaszkodunk a szívünknek kedves darabokhoz. Egy kis kreativitással és időráfordítással saját magunk is könnyen varázsolhatunk divatosat a régiből.

Forrás: Shutterstock

A mama ütött-kopott tükrös szekrényéhez, a papa karosszékéhez, a gyerekkori kis sámlinkhoz annak ellenére is kötődünk, hogy nem illik a lakásba. Ma már számtalan bútordíszítő módszer közül választhatunk, amellyel akár otthonunk éke is lehet az egyedi bútor. Ehhez ad tanácsokat az Otthon Műhely tulajdonosa, Pályi Flóra bútorfestő az ingatlanbazar.hu olvasóinak.

Lukas-szuvas széklábak

Szuvas bútort ne vigyünk be a lakásba, mert a többi bútort is megfertőzi! A nagyon szúette darabot mindenekelőtt alaposan le kell kenni acetonnal vagy szalmiákszesszel és pár napra fóliába betekerni. Ha rozoga az asztal lába vagy nyöszörög a szék alattunk, vigyük asztaloshoz vagy kérjük férfi segítségét a szerkezeti hibák orvoslására.

A felületi hibákat csak ezek után kezdjük eltüntetni. Erre többféle megoldás létezik: a lepattogzott régi festékrétegeket lecsiszolhatjuk géppel vagy durva csiszolópapírral. A gyakorlottabbak hőlégfúvással is próbálkozhatnak. A kisebb lyukakat, repedéseket fakittel vagy folyékony fával pótolhatjuk. Festés előtt alaposan tisztítsuk meg a portól és a zsírtól mosószeres-ecetes vízzel, és várjuk meg, amíg teljesen megszárad a bútor.

Jól fog festeni!

Végre elérkeztünk a látványos részhez, a festéshez. Előtte az alapozásról se feledkezzünk meg! Ezután jöhet a lazúr-, a zománc-, vagy a krétafesték. Ez utóbbi nagy előnye, hogy megspórolhatók vele a festés előkészületei, nem kell alapozni, csak tisztítani, illetve csiszolni is csak akkor, ha mállik az előző festékréteg. Attól függően, hogy mennyire nedvszívó a bútor felülete, illetve, hogy mennyire tér el az eredeti színtől az új szín, egy vagy két rétegben vigyük fel a krétafestéket.

Érdemes felújítani a régi bútort, egyedi díszei lehetnek a lakásnak
Fotó: Shutterstock

„Fontos lépés, hogy a végén waxolni kell a felületet, anélkül nem lesz tartós a krétafesték. Ezzel viszont tökéletesen lezárjuk a felületet” – magyarázza Pályi Flóra.

Trendi a kréta

Krétafestékkel valósíthatók meg a most divatos bútordíszítő technikák. Az antikolt, kopottas hatás eléréséhez finoman visszacsiszoljuk a festéket a bútor éleinél és a tetején. „Koszos” jelleget kölcsönöz a sötét waxolás, melynek lényege a színes – például barna vagy szürke – viasz alkalmazása. Az ombre-technikának a két szín közötti átmenet különleges látványa köszönhető.

A stencilezés sablonnal történő díszítést jelent. A vintage stílushoz passzoló repesztés pedig már az igazi nagyágyú asztala: két különböző színű festékréteg közé speciális folyadékot kenünk, ami a felső réteget repedés-szerűen töri meg. Így a legalsó szín a törésvonalak mentén kilátszik. Ezt szintén foltokban érdemes alkalmazni.

Bútordíszítési technikák krétafestékkel:

  • antikolás
  • decoupage (szalvétatechnika)
  • stencilezés
  • repesztés
  • waxolás ( antikolás sötét viasszal)
  • csiszolás (antikolás visszacsiszolással)
  • ombre
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!