katasztrófa közeleg

2020.01.14. 06:30

Rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete

A klímaváltozás hatására felgyorsul az óceánok felmelegedése – figyelmeztetett a veszélyre egy nemzetközi kutatócsoport.

France, Calvados, Pays d'Auge, Deauville, the beach, woman wearing a yellow raincoat

Forrás: AFP / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis

Fotó: Olart Fabien

A különböző országok tizenegy intézetének 14 tudósa által alkotta csoportnak az Advances in Atmospheric Sciences című szaklapban megjelent tanulmánya szerint

a világ vizei az elmúlt tíz évben a legmagasabb hőmérsékleteket érték el az 1950-es évek óta, és az öt legutóbbi év volt a legmelegebb.

A szakértők elemzésükben a klímaváltozás megállításának fontosságára hívják fel a figyelmet. Kifejtették:

a következmények katasztrofálisak lehetnek.

Két kilométeres mélységben a vizek hőmérséklete az elmúlt évben mintegy 0,075 Celsius-fokkal emelkedett az 1981-2010 közötti időszak átlaga fölé.

Az a hatalmas energiamennyiség, amely az ember miatt az elmúlt 25 évben a klímaváltozás hatására hő formájában az óceánokba került, 3,6 milliárd hirosimai méretű atombomba-robbanásnak felel meg

- olvasható a Cseng Li-csing, a Kínai Tudományos Akadémia tudósa által vezetett kutatócsoport munkájában.

A szakértők viszonylag új módszereket alkalmaztak arra, hogy összefoglalják a felmelegedésre vonatkozó adatokat kétezer méter mélyre nyúlóan.

„Fontos megérteni, milyen gyorsan változnak a dolgok. Aki meg akarja érteni a globális felmelegedést, annak meg kell mérnie a tengerek melegedését” – mondta John Abraham, az amerikai St. Thomas Egyetem munkatársa.

Kiemelte: 1970 óta a Föld felmelegedése mértékének 90 százaléka az óceánokba áramlott, miközben a szárazföldeknek és a légkörnek csupán négy százaléka melegedett fel.

„A globális felmelegedés valós és rosszabbra fog fordulni. És ez még csak a jéghegy csúcsa annak, ami még következni fog”

- fejtette ki Abraham.

Az emberiség azonban cselekedhet. „Okosabban kell használnunk energiáinkat, diverzifikálni kell az energiaforrásainkat. Megvan a hatalmunk arra, hogy kisebbé tegyük a problémát” – mondta Abraham. Hozzátette azonban: a vizeknek hosszú időre van szükségük ahhoz, hogy reagáljanak a változásokra.

„Fontos leszögezni, hogy az óceánok felmelegedése akkor is folytatódik, ha a világ felszíni hőmérsékletének emelkedését két Celsius-fokban vagy az alatt sikerül stabilizálni”

- mondta a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseire utalva.

„Az óceánok lényegesen lassabban reagálnak. A vizek felmelegedésének tempója és mértéke, valamint az azzal együtt járó kockázatok az üvegházhatású-gázkibocsátás mértékének csökkenésével szintén csökken” – hangsúlyozta Abraham.

Borítókép: Magányosan kémlelik a vizet Franciaországban, az Atlanti-óceán partján

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!