Fontos kutatás

2020.01.21. 07:56

Magyar felfedezés segíthet a rákos áttétek ellen vívott harcban

Az orvosi diagnosztikában és terápiában is komoly előrelépést hozhatnak az ELTE TTK kutatóinak új eredményei.

Forrás: Shutterstock

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fehérjekutatóinak eredményei amelyeket a FEBS Journal legutóbbi számában jelentettek meg többek között segítenek tisztázni az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjainak szerepét a krónikus gyulladások és daganatos áttétek kialakulásában.

Az ELTE fehérjekutatói, Nyitray Lászlónak, az ELTE Biokémiai Tanszék vezetőjének kutatócsoportja az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjainak megismerését, működésük megértését tűzte ki célul olvasható az ELTE Természettudományi Karának hétfői közleményében.

Mint írják, a kutatók eredményei segítenek tisztázni ezen fehérjék szerepét a krónikus gyulladások és daganatos áttétek kialakulásában, valamint újabb lehetőségek nyílnak meg a melanóma, a reumás artritisz vagy a szöveti fibrózisok diagnózisában és terápiás kezelésében.

A közleményben Nyitray Lászlót, a Biokémiai Tanszék professzorát, a munkacsoport vezetőjét idézik, aki elmondta, hogy az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád amelyet 20 fehérje, azaz családtag alkot evolúciós szempontból fiatalnak számít, hiszen mindössze néhány száz millió éve jelentek meg a gerincesekben.

Sejtjeinkben betöltött pontos fiziológiai szerepükről még nagyon keveset tudunk, de annál többet a patológiájukról

mondta, hozzátéve: ha túl sok van belőlük, az különféle betegségekkel hozható kapcsolatba, krónikus gyulladások és rákos áttétek kialakulásában játszhatnak szerepet.

Az eredmények az Európai Biokémiai Társaságok Szövetségének zászlóshajó folyóiratában, a FEBS Journal hasábjain jelentek meg.

Mint írják, a kalciumion azon túl, hogy az izmok és az idegrendszer működésének szabályozásában főszereplő, életfontosságú minden sejtünk életében. A sejtekben kalciumion-kötő fehérjékhez kapcsolódnak, amelyek így aktiválódnak és újabb fehérjékkel kapcsolatba lépve ki- vagy bekapcsolhatnak bizonyos működéseket. Az S100 család fehérje-fehérje kölcsönhatásairól azonban eddig keveset tudtunk.

A most publikált munka során a kutatók a fehérjecsalád kölcsönhatási hálózatának egy fontos tulajdonságát, a fajlagosságát igyekeztek feltárni. Sikerült kidolgozni egy olyan kompetitív fluoreszcens polarizáción alapuló biofizikai mérést, amely alkalmas nagyszámú fehérje esetében a kölcsönhatások erősségének kvantitatív mérésére.

A teljes cikk a https://ttk.elte.hu/content/feherjekutatoink-beszalltak-a-kronikus-gyulladasokkal-es-rakos-attetekkel-vivott-harcba.t.2739 linken érhető el.

A közleményben kiemelik, hogy az ELTE TTK kutatóinak új eredményei az orvosi diagnosztikában és terápiában is komoly előrelépéssel kecsegtetnek,

hiszen az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjait fontos diagnosztikai és gyógyszercélpont fehérjéknek tekintik a különféle tumorok, például az áttétképzésre hajlamos bőrrák (melanóma), a krónikus gyulladásos betegségek, mint a reumás artritisz, vagy a szöveti fibrózisok esetében.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!