kevesebb várakozás

2019.12.22. 09:06

Január 1-től többek számára lesz elérhető a meddőségkezelés

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Forrás: Shutterstock

Az államtitkár szerint a döntéstől azt várják, hogy a „vágyott” gyermekek megszülethessenek, és az érintett párok egységesen magas színvonalú kezelést kapjanak várakozás nélkül az egész országban.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a jövő év elejétől – a kormány támogatásának köszönhetően – emelkedik két, 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása.

Az államtitkár elmondta, jelenleg a legmodernebb ellátást például az inzulinpumpával, illetve egy vércukrot mérő szenzor segítségével lehet garantálni. A kormány most az ezekhez való hozzáférést könnyítette meg: 2020. január 1-től a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni az említett eszközökhöz.

A szenzort hat hónapra kapják meg az érintettek, azt követően akkor újíthatják meg az alanyi jogú támogatást, ha a vizsgálatok során látszik, hogy használják az eszközt.

Szólt arról is, a jövőben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülők is igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!