2019.12.04. 09:34
Így savanyítson káposztát házilag!
Ha elégedetlen a tartósítószeres bolti változattal, készítse el magának a savanyú káposztát!
Forrás: Shuttersock
A szokásától eltérően ezúttal nem kell megmosni a zöldséget, mert a rajta lévő baktériumok elősegítik az erjedést – írja a Vasárnap Reggel, amely összegyűjtötte, hogyan lesz a legfinomabb a káposzta.
Óvatosan fejtse le a külső leveleit, és a szebbeket tegye félre. A negyedekre vágott fejet a torzsa kimetszése után gyaluja le. Miután lemérte, adjon hozzá kilónként 15 g (tengeri) sót, és gyúrja össze alaposan, hogy a káposzta levet eresszen.
Töltse meg az előzőleg gondosan elmosogatott, sterilizált befőttesüvegeket a besózott, átgyúrt káposztával, és kézzel nyomkodja le úgy, hogy a lé ellepje, de felette maradjon egy kis hely. Tegyen a tetejére kilónként 1 tk. köménymagot és 1 db babérlevelet. Ezután töltse ki a helyet az üvegben a félretett levelekkel.
A káposzta a légmentesen lezárt üvegekben néhány napig a konyhában maradhat, majd vigye át sötét, hűvös helyre, pl. a pincébe, a kamrába. Körülbelül két hét szükséges ahhoz, hogy megerjedjen és az ízek összeálljanak. Utána már meg is kóstolhatja.