Van segítség

2019.12.05. 18:00

Fontos beszélni a sokakat érintő meddőségről

Ugyanis ez az első lépés ahhoz, hogy a családok és a társadalom szembenézzen a problémával – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: Shutterstock

Beneda Attila a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) Küzdelem a gyermekért – élettörténetek a meddőségről című szépirodalmi pályázatának szerdai budapesti díjátadóján úgy fogalmazott, hogy a meddőség kimondása segélykiáltás.

A tudomány előrehaladásával sok esetben segíteni lehet a meddő férfiaknak, nőknek, hogy mégis lehessen gyermekük, és a lelki problémák okozta meddőség is orvosolható

- mondta. Ugyanakkor vannak olyanok, akiknek segítséggel sem lehet saját gyermekük – tette hozzá.

A helyettes államtitkár kiemelte, a pályázatra küldött történetek azért fontosak, mert azok gazdagítják a közgondolkodást, és nemcsak az örömöt, a sikert, hanem a való életet mutatják be.

Egymás példáiból erőt nyerhetünk

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a pályázókat hősöknek nevezte, amiért képesek voltak megosztani történeteiket. Szerinte azokból ugyanúgy tanulhatunk, mint a híres emberek önéletrajzaiból. A pályázatra küldött munkák ugyanis segítenek megismerni, megtapasztalni mások útját, és erőt adnak azoknak, akik hasonló cipőben járnak, hogy merjenek továbbmenni az úton, és merjenek mindent megtenni azért, hogy gyermekük legyen – fogalmazott.

A NOE a pályázatra férfiak, nők, házaspárok valós élettörténeteit várta, amelyeken keresztül az olvasó megismerheti, megértheti a meddőség lelki oldalát, és az utat, amelyet a gyermekért végigjártak. A pályázatra érkezett ötven munkából háromtagú zsűri választotta ki az első három helyezettet és a különdíjasokat.

A pályázaton Scherer-Csabai Gyöngyi első, Sándorné Kis Erika második, Rázsi Botond harmadik helyezést ért el. Különdíjat kapott Györgye-Farkas Szilvia, Szabóné Jámbor Eszter és Bárdos Gabriella.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!