331 pálinkát kóstoltak végig

2019.06.20. 16:00

Díjazták az ország legjobb főzdéit

Az 1Csepp Pálinka fekete berkenyéje lett 2019-ben a legjobb. Csalló Jenő, Márton János és Lovász Sándor pálinkamesterek életműdíjat vehettek át.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjait június 20-án adták át az Országház felsőházi termében, ahol a legeredményesebb pálinkafőzdéket és a legjobb tízezer feletti tétel készítőjét is kitüntették.

A Pálinka Nemzeti Tanács hatodik alkalommal rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. A rendezvénynek idén Sümeg városa adott otthont, ahol 26 pálinkabíra három napon át értékelte a nevezett tételeket. Ebben az évben 331 pálinkát kóstoltak végig, összesen közel 50 főzdétől, ezekből választották ki az ország legjobb pálinkáját.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a szakma legkomolyabb megmérettetése, ahol többlépcsős rendszerben értékelik a tételeket. A pálinkákat – a többi hazai versenytől eltérően – analitikai vizsgálatnak veti alá a Nébih. Az idei 333 nevezett termékből ezen a rostán két termék nem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A vizsgálat után az érzékszervi bírálaton választották ki, melyik pálinka lesz az országos bajnok, ezen kívül minden italról készült szakmai jellemzés a főzdék számára.

„Akik a versenyre neveznek, nemcsak a fődíj miatt küldik el a tételeiket. A szakmai értékelés alapján visszajelzést kapnak a termékeikről, ami lehet pozitív és negatív, de minden esetben objektív, építő szándékú. A főzdék minőségi fejlődését is segítjük és a pálinka hírnevét is öregbítjük”

– monda el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

2019-ben a legtöbb kitüntetést a Sopron környéki 1Csepp Pálinka nevet viselő főzde gyűjtötte be: fekete berkenye pálinkája elnyerte az Ország legjobb pálinkája 2019 fődíjat, emellett ők lettek 2019 legeredményesebb pálinkafőzdéje.

„A győztes pálinka illatkarakterében a markáns fűszerek jelennek meg először, úgymint a rózsabors vagy a szárított kakukkfű. Ezt követi a kiemelkedő testessége, a fűszerezettségével együtt adva összetéveszthetetlen fajtajellegét. Ízében friss, piros bogyós, de a különleges kékbogyós karakterek is megjelennek benne. Illatának és ízének összetétele végtelenül harmonikus. Kerek és telt pálinka, fajtájának csúcsa”- jellemezte a győztes pálinkát Béli Géza, a verseny szakmai elnöke.

A legeredményesebb pálinkafőzde 2. helyezettje idén a Zimek Pálinka Manufaktúra lett, a 3. helyezett pedig a Brill Pálinkaház. A legjobb tízezer feletti tétel készítője a Mátyás Pálinkaház.

A Pálinka Nemzeti Tanács 2016-ban a pálinka- és törkölypálinka javára végzett kiemelkedő teljesítmény elismerése és megbecsülése érdekében Pálinka Életműdíjat alapított, amelyet idén Csalló Jenő, Márton János és Lovász Sándor pálinkamesterek vehettek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!