2019.06.25. 10:22
A kávé hatékony ellenszere lehet az elhízásnak
Segít elégetni a zsírt.

Forrás: Shutterstock
A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
A barna zsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy csak a csecsemőkben és a téli álmot alvó állatokban fordul elő, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát.
Az alacsony testtömegű embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van.
„A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet, cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukorszint és a vérzsír szint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Ez az első, emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira.
Eredményeink lehetséges jelentősége igen nagy, mivel az elhízás súlyos egészségi probléma a társadalmakban és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet része lehet a megoldásnak – tette hozzá a professzor.
A kutatócsoport őssejtkísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, embereket vontak be tanulmányukba, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e.
Egy általuk kidolgozott hőtérkép-technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát. „Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, és képesek voltunk megvizsgálni, hogy a kávé elfogyasztása után a zsírszövet forróbb lett-e” – magyarázta Symonds. Az eredmény pozitív volt.
Most azt kell kideríteni, hogy a kávé egyik összetevőjeként szolgáló koffein stimulálja-e, vagy van-e másik összetevő, ami segíti a barna zsír aktivizálódását.
Jelenleg koffein táplálék-kiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük, van-e hasonló hatásuk – közölte a professzor.
Ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló program részeként használhatjuk, vagy glükózszabályzó program részeként, a cukorbetegség megelőzésére – mondta.
