a szennyezés ellen

2018.11.23. 07:00

Óceánjárók működéséhez használnák a halmaradékokat

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani óceánjáróit egy norvég vállalat.

Honningsvåg's harbour surrounded by snowcapped mountains full of boats with a Hurtigruten ship in the middle, 7 March 2017 | usage worldwide

Fotó: Picture-Alliance/AFP

A kirándulóhajókat működtető Hurtigruten társaság a halfeldolgozási melléktermékekből és egyéb szerves hulladékokból előállított biogázt cseppfolyósított formában fogja üzemanyagként használni – írta a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az óceáni közlekedéshez használt olcsó nehézolaj egyre nagyobb problémát jelent, mivel jóval szennyezőbb, mint a szárazföldi közlekedésben használt üzemanyagok. A nehézolajat használó hajók ként és egyéb szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe, jelentősen hozzájárulva a légszennyezéshez és a klímaváltozáshoz.

A világ legnagyobb óceánjáróinak napi emissziója felér egymillió autó károsanyag-kibocsátásával.

A biogázra való átállással azonban csökkenthető a szennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A Hurtigruten jelenleg 17 hajót működtet, közülük 2021-re legalább hatot cseppfolyósított biogázzal akar hajtani – ez is fosszilis tüzelőanyag, ám tisztább sok más alternatívánál -, valamint a megújuló forrásokból származó energia tárolására alkalmas akkumulátorokkal akarja felszerelni őket.

A 125 éves norvég vállalat továbbá betiltja fedélzetein az eldobható műanyagokat a fenntarthatóság jegyében.

A cég az Északi-és a Déli-sarkvidékre szervez utakat: mindkettő rendkívül érzékeny terület.

Biogáz a legtöbb szerves hulladékból előállítható: a szerves anyagot biológiai úton metánná alakítják, amely égethető és energiává alakítható. Az élelmiszeripar minden szegmensében keletkezik szerves hulladék, amely azonban gyakran a szeméttelepeken köt ki, ahol a lebomlása során hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátáshoz.

Borítókép: a Hurtigruten hajója középen a hófödte csúcsok között Norvégiában

AFP / picture alliance / dpa Picture-Alliance / Michael Narten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!